Nyolcszor több eső esett januárban, mint tavaly

Az átlagos csapadékmennyiség kétszeresénél tartunk eddig a környéken, ami mindenképpen jó hír a mezőgazdálkodással foglalkozók számára. A fölázott talaj miatt összedőlt egy épület, egy fa pedig rázuhant egy pincére.

Tegnap és még reggel is kiadós eső volt, kialakultak zivatarok, több helyen égzengésre riadtak fel a térségben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a legtöbb eső a Dél-Dunántúlon-Balaton-főváros tengelyében esett.

A csapadéktérképeken az látszik, hogy az elmúlt 10 napban már lehullott a január havi átlag. Nagyatád környékén mintegy 75 mm eső hullott, míg tavaly egész januárban mindössze 9 mm, vagyis annak a nyolcszorosa. Felénk kb. 600 mm az éves csapadékmennyiség, ennek a nyolcada megjött 10 nap alatt.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Dél-Somogy településein mindenfelé áll a víz kisebb-nagyobb pocsolyákban, de jelentősebb károkról egyelőre nincs tudomásunk. A biztosítási szakértő szerint inkább viharok, csőtörések szoktak ilyeneket okozni.

Másfél hete Kisbajomban összeomlott egy épület, azt még vizsgálja a biztosító, hogy ebben mekkora szerepe volt a körülötte fölázott talajnak. Ötvöskónyiban pedig rádőlt egy pincére egy száraz diófa, annyira felázott a talaj – válaszolta kérdésünkre Galba Mihály biztosítási alkusz.

A nagyatádi önkormányzat eddig nem kapott ezzel kapcsolatos bejelentést, a városgondnokságon annyit mondtak, a sok eső nehezíti az időszerű munkáikat, például a levélgyűjtést, és nem tudták elkezdeni a metszéseket sem.

A mezőgazdaság számára mindenképpen örömteli, hogy ennyi csapadék esett az év elején, hangsúlyozta Mocz András, a somogyi agrárkamara alelnöke.

Természetesen szerencsésebb lett volna, ha nem egy-másfél hétre, hanem egy hónapra oszlik el, vagy hó formájában hullik, mert így kevesebb hasznosul belőle, több elfolyik a vízgyűjtő árkokba, a Rinyán és a Dráván keresztül pedig kifolyik az országból – fejtegette Mocz András. – Ami még gondot jelent, hogy hiányzik a tél, aminek része kellene legyen a hótakaró és a fagy, emiatt pl. nem pusztulnak el a károkozók.

Az alelnök hozzátette: az eddigi sok csapadék igen hasznos a növénytermesztés számára, az erdőgazdálkodás szempontjából pedig még kevés is.

A következő napokban legfeljebb kevés eső várható a mostani előrejelzések szerint.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás