Pedagógusok: már nincs veszítenivalónk

Nemcsak a sztrájkoló pedagógusok nevét kérte be a tankerület, de a hiányzó gyerekekét is – ezt több pedagógus is egybehangzóan állította szerkesztőségünknek. Nagyatádon is tiltakoztak ma reggel a tanárok és tanítók.

Javában zajlik országszerte a pedagógussztrájk. A megmozdulást több hónapos jogi vita és huzavona előzte meg: a kormány a sztrájkot jogellenesnek minősítette, ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék a pedagógusok oldalán döntött, és kimondta, hogy a tiltakozás jogszerű. A végzés nem lett jogerős, mert az EMMI nem állt el a fellebbezéstől.

Korábban a minisztérium tárcavezetője a pedagógusoknak írt karácsonyi üdvözletében a támogatásukról biztosította őket:„egy jó pedagógus ugyanis nemcsak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni.

A jelenlegi állásfoglalás azonban ennek ellenkezője: az EMMI szerint a demonstráció törvénytelen. Közölték, hogy a megszervezése „nem maradhat következmények nélkül”, valamint igazolatlan hiányzásnak minősül, ha a gyerekek a sztrájk idején nem mennek iskolába.

A sztrájkot kiváltó okok évek óta halmozódtak a magyar oktatásban, ezek közül kiemelkedően nagy gondot jelent a pedagógusok fokozódó hiánya: Szél Bernadett adatigénylése nyomán kiderült, hogy míg 2018-ban hatezer új pedagógus ált munkába, addig 2020-ban ez a szám a harmadára csökkent. A ma reggel 8 és 10 óra között zajló demonstráció az alábbi célkitűzéseket szeretné elérni:

  • a pedagógusbérek 45 százalékos emelése,
  • emeljék a fizetéseket a pedagógusokat segítő munkakörökben is
  • a pedagógusok kötelező oltásáról szóló rendelet legalább egy hónapos felfüggesztése
  • A pedagógusok kötelező óraszáma heti 22 óra legyen, a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek pedig legfeljebb heti 35 órára legyenek beoszthatóak.

A pedagógus szakszervezetek arra kérték a szülőket, hogy a sztrájk támogatásaként a megmozdulás idejére ne vigyék gyermekeiket az iskolákba, ugyanakkor az iskolákban taddig is lesz gyermekfelügyelet. Ezzel szemben a tankerületek vezetői az iskolaigazgatóknak meghagyták, hogy ennek ellentmondó értesítést küldjenek ki a szülőknek:

Nagy volt a félretájékoztatás, pénteken, sajnos még mi sem tudtuk megmondani, hogy lesz-e sztrájk vagy sem, törvényes lesz vagy sem, de már nem érdekel minket, már nincs mitől tartanunk – mondta az egyik nagyatádi iskola tanára. –  A gyerekeknek csak a 10 százaléka hiányzik, és ők sem mind a sztrájk miatt. Úgy látszik, hatásos volt a KRÉTÁ-ban és az emailben kiküldött értesítés, ami szerint az iskola normál keretek közt folytatja a működést. Ennek ellenére sokan fejezték ki a támogatásukat: volt olyan tanuló is, aki megtapsolt minket. Egyébként mind a sztrájkban résztvevő pedagógusok, mind pedig a hiányzó gyerekek névsorát bekérik a tankerületek.

Az utóbbi állítást több általunk megkérdezett pedagógus is megerősítette. Értesüléseink szerint az Árpád fejedelem iskolában közel 90 százalék, a Bárdos iskolában pedig 60 százalék volt azoknak a pedgaógusoknak az aránya, akik előre jelezték a sztrájkban való részvételi szándékukat.

Megosztás