Sporttal a mozgáskorlátozottakért

Első alkalommal szerveztek sportnapot mozgáskorlátozottaknak Nagyatádon. A programra egész Somogy megyéből érkeztek résztvevők. Számos izgalmas játékkal várták az érdeklődőket a szervezők. A cél az érzékenyítés volt.

A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületéhez tartozó nagyatádi csoport szervezte meg az első megyei sportnapot, amelyet kifejezetten a mozgásukban akadályozottak számára rendeztek meg. Természetesen az ügyességi feladatok az épek számára is kihívást jelentettek, így remek lehetőség volt ez arra, hogy mindenki együtt töltsön el egy szép szombat délelőttöt. A rendezvény fővédnöke Ormai István polgármester volt. A résztvevőket Hafuzi Avnia, az Albán Köztársaság tiszteletbeli magyar konzulja köszöntötte, aki rendszeresen támogatja adományaival a nagyatádi egyesületeket és rászorulókat. A rendezvény vendége volt Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke is.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke is
A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke is

A résztvevők útleveleiket használva gyűjthettek pontokat az egyes állomásokon. Az összes kihívás teljesítéséért jutalom járt a lelkes játékosoknak. Az ép résztvevők természetesen megfelelő nehezítésekkel végezhették a gyakorlatokat, hogy kipróbálhassák, milyen akadályokat kell legyőzniük sérült társaiknak. Az állomásokon lehetőség volt kipróbálni a bocciát, amely rendkívül jó lehetőség a mozgáskorlátozottak számára az aktív kikapcsolódásra, ugyanis bármilyen sérüléstípus esetén űzhető a megfelelő segítség biztosításával. A paralimpiai sportág ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az ügyességi feladatok között a játékosok kipróbálhatták a lengőtekét, célba dobhattak kosár-, illetve kézilabdával és hulahoppkarikával. Még az íjászat némely fortéját is elleshették a bátrabbak. A Nagyatádi Egészségfejlesztési Iroda munkatársainak jóvoltából pedig egészségügyi méréseken is részt vehettek az érdeklődők. A szellemi kikapcsolódásra vágyók megtekinthették a Turisztikai Központ kiállításait, és néhány logikai játékkal is készültek számukra a szervezők.

A kötélugrók és a helyi íjász egyesület is szórakoztatta a jelenlevőket látványos bemutatójukkal.

A boccia remek sportolási lehetőség a mozgáskorlátozottak és épek számára egyaránt
A boccia remek sportolási lehetőség a mozgáskorlátozottak és épek számára egyaránt

A szervezők kávéval, üdítővel és süteményekkel, majd bográcsozással kedveskedtek a látogatóknak. A koradélutáni órákban már több mint 100 résztvevő kapcsolódott ki a Turisztikai Központ udvarán.

A hasonló rendezvényeknek erősítik a közösségek összetartását. Közelebb hozzák egymáshoz az épeket és a mozgássérülteket, segítve ezzel az empátiát, ezáltal a valódi integrációt. Bizonyítva ezzel azt is, hogy a sportolás tökéletes alkalom a közös időtöltésre: mozgáskorlátozottaknak és épeknek együtt.

Fotók: Vránics Ildikó (Atádhír)

Megosztás