Berobbant a járvány Somogyban

Egy hét alatt 114 százalékkal nőtt az igazolt fertőzöttek száma a megyében, ez a második legrosszabb adat az országban. Egyre több osztály kényszerül digitális oktatásra, ám Nagyatádon és környékén, szerencsére még nem.

Országos átlagban 62 százalékkal nőtt az elmúlt héten az azonosított fertőzöttek száma. A legsúlyosabb a helyzet Fejérben (116%), Somogyban (114%) és Nógrádban (114%) – összesítette a nyilvános adatokat a 444.hu. A valóság – ahogy eddig is – még ennél is rosszabb lehet, ugyanis az elmúlt napokban rendre 14-17 százalék lett a pozitív tesztek aránya: vagyis ha többet tesztelnének, valószínűleg jóval több emberről is derülne ki, hogy fertőzött.

Múlt héten írtunk róla, hogy egyre több középkorú kerül kórházba Somogyban, és általában súlyosabb tünetekkel, mint korábban. A megyei kórházban is folyamatosan növekszik a covid-osztályokon fekvők száma.

Az ún. kéthetes incidencia – azaz a 100 ezer lakosra jutó jelentett covid-fertőzések száma az utolsó 14 napban – alapján Somogy még Fejérnél is rosszabb helyzetben van: megyénkben 479 ez a szám, tehát két hét alatt 1440-nél is több új megbetegedést rögzítettek.

A harmadik hullám a nevelési, oktatási intézményeket is elérte: a minisztérium adatai szerint valamilyen digitális munkarend van érvényben az óvodák 6,4 és az iskolák 12,1 százalékában. Somogyban is mind több esetet jelentenek, főleg Kaposvárról. Nagyatádon és a járásban, szerencsére ez még nem jellemző.

A Bárdos iskolában legutóbb 9 gyerek volt karanténban, és csupán egy fertőzött pedagógusunk van kórházban, már ő is lábadozik – mondta Iváncsics Gyula főigazgató. – Nálunk és az Árpádban is minden osztály jár iskolába, aminek nagyon örülünk. Bízunk benne, hogy ez így is marad.

Több környező településen is érdeklődtünk, ám mindenhol azt válaszolták, hogy náluk nem kellett digitális oktatást elrendelni.

A legfrissebb nyilvánosságra hozott országos adatok szerint 4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen. Utóbbi adat az idén még nem volt ilyen magas. Egyértelműen a járvány harmadik hulláma zajlik, annak is egy felszálló szakaszában vagyunk, mondta Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos hozzátette: sok idős embernél fog csörögni a telefon a következő napokban, invitálják majd őket a védőoltásra. „Nincs okunk a késlekedésre, hiszen bármelyik vakcina megfelelő védelmet biztosít”, mondta Müller Cecília.

Mindeközben egyre feszültebb a helyzet a hazai egészségügyben. Bedöntheti a traumatológiai és sürgősségi ellátást a hétfőn hatályba lépő törvény a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint. Mint ismert, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint egy új szerződést kell aláírniuk az egészségügyben dolgozóknak, de sokan még a szerződéstervezet sem látták. Főleg az ügyeleti és túlóradíjak miatt áll a bál. Ha túl későn tisztázódnak a kérdések, az a MOK szerint komolyan veszélyeztetné a márciusi-áprilisi ellátást, miközben dübörög a koronavírus-járvány harmadik hulláma.

Elkezdték a kínai vakcina beadását Nagyatádon is
Elkezdték a kínai vakcina beadását Nagyatádon is

 

Megosztás