Terménybemutató: a tavaszi fagy és egy fertőzés a gyümölcstermés felét elvitte

Évtizedes hagyomány, hogy augusztus 20-án a nagyatádi kertbarátok bemutatják a terményeiket a városi ünnepség után. Most sem volt ez másképp. Tavaly az aszály, idén a fagy ártott a terménynek.

Az előző évben Bokor János, a Nagyatádi Kertbarátkör elnöke azt mondta, hogy az aszály miatt már van, ahol 30 méterrel a föld alatt sem találni vizet, ezt pedig a következő évben is megsínyli a termés. Azonban az év elején a sokévi átlagnál több eső esett a járásban, ezért az aszály nem jelentett problémát, de így sem lehetett felhőtlen az öröm, mert a gyümölcsfák virágzásakor beköszöntő fagyok, illetve több, országosan terjedő fertőzés a gyümölcstermés csaknem felét elvitte.

Ennek ellenére a nagyatádi kertbarátoknak idén is sikerült kihozniuk a maximumot a megművelt földből, tökök, paradicsomok, paprikák, illatos barackok alkottak színkavalkádot a sportcsarnok előterében.

Hagyomány az is, hogy az immár 52 éve működő Nagyatádi Városszépítő Egyesület meghirdeti a virágosítási versenyt. Idén tizennyolcan pályáztak, a díjakat pedig a terménybemutatón osztották ki.

A legszebb virágos intézmény az Ezüst Kor Idős Klubja lett, a legszebb virágos erkély pedig id. Gresa János nevéhez fűződik. A virágos társasházak közül a Tallián utca 15. lett a legvirágosabb, míg a virágos kertek közül Pintér Lászlóné, Nagy Ferencné és Krizsonvenszky Lajos kertjei pompáztak a legszebben. A polgármester különdíját Horváth Istvánné, Tratnyek Józsefné és Bognár Ferencné kapták, míg a zsűri különdíjával Németh Erzsébet és Németh István, Csábráki Zoltán és Bokor Jánosné távozhatott.

(Fotók: Pünkösd Márton)

Megosztás