2 év 10 hónap börtönt kapott a szerb embercsempész

16 szír, egyiptomi és palesztin menekültet szállított Ausztria irányába, amikor Iharosberényben megállították a rendőrök. Ma tárgyalta az ügyét a Nagyatádi Járásbíróság a vádlott és tolmácsa internetes jelenlétében.

A tárgyalás során ún. elektronikus kapcsolattartási ponton, a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben volt a 24 éves vádlott, az ügyvédje és a szerb tolmács. A kaposvári és a nagyatádi helyszín között a kép- és hangösszeköttetést internet biztosította.

Augusztus 18-án hajnalban igazoltatták a járőrök a kistehergépjárművet, amelynek ablak nélküli, zárt terébe 16 illegális menekült utazott Ausztria felé. A furgon vezetője kiszállt, és a rendőrök elől elmenekült. Bő három óra múlva azonban elfogták a faluban egy fás, bokros területen.

A szerb férfi a tárgyaláson elmondta: Szlovákiában dolgozott havi 1.500 euróért, amikor Pozsonyban elvállalta ezt a fuvart. Nem szeretném megnevezni, ki bízott meg ezzel – ezt felelte dr. Major Zsolt bíró kérdésére. Egy parkolóban vette át a dán rendszámú Volkswagen Transportert a megbízótól. Egyébként állítása szerint kölcsönt vett fel, azt szerette volna visszafizetni a megbízásért cserébe neki ígért 2 ezer euróból. Mint mondta, folyamatosan tartották vele telefonon a kapcsolatot, így tudta, merre kell mennie. Valahol az osztrák határtól kb. 10 km-re kellett volna szállítania a menekülteket.

A Nagyatádi Járásbíróság ma a vádlottat 2 év 10 hó szabadságvesztésre, és 5 év Magyarország területéről való kiutasításra ítélte. A szabadságvesztés végrehajtási fokozatát börtönben állapította meg azzal, hogy a vádlott legkorábban a büntetés 2/3-ad részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A furgont visszaadják dán tulajdonosának – a jelek szerint a VW Transporter bérelt vagy lopott volt. A vádlottat kötelezte a bíróság az eljárás során felmerült 300 ezer forint összegű bűnügyi költség megfizetésére azzal, hogy további 371 ezer forint költség az állam terhén marad. Az embercsempészet megbízójának a személye pedig ismeretlen marad.

Megosztás