250 milliót nyert Nagyatád helyi értékekre

Az uniós pályázati összeget helyi értékekre építő közösségfejlesztésre költheti a város. Közösségi tereket alakít ki, civil szervezetek programjait támogathatja. A pályázat megvalósítása tavasszal kezdődik.

A pályázat tartalmát a helyi közösségek fóruma alakította ki. Ebben egyaránt öten képviselik a vállalkozói oldalt, a civileket és az önkormányzati intézményeket. Megfogalmazták azokat a tennivalókat, amelyek a város társadalmi életét és szabadidős lehetőségeit bővíthetnék.

Egyebek között a közösségek találkozási helyét is fejlesztik a támogatásból. Több önkormányzati tulajdonú épületet is átalakítanak és komfortosabbá tesznek erre a célra. Például a civil klubot, amit kibővítenek a mellette lévő helyiséggel.

– Az elavult fűtési rendszert kicseréljük, korszerű vizesblokkot alakítunk ki – mondta a helyről Ormai István polgármester. – Az egyik helyiség valóban klubhelyiség lesz kényelmes berendezéssel, a másik pedig inkább tanfolyamok, értekezletek, előadások tartására alkalmas helyiség lesz.

A civil klubbal szemben lévő egykori ipartestületi székház is ilyen célt szolgál majd.

– Ott szeretnénk egy olyan létesítményt kialakítani, ami elsősorban a fiataloknak alkalmas arra, hogy a szabadidejüket ott el tudják tölteni jól felszerelt, komfortos, kényelmes körülmények között – fűzte tovább a polgármester. – Klubszobát akarunk kialakítani, internet-elérési lehetőséget, néhány olyan játékot, amit a fiatalok szívesen játszanak. Az udvart is berendezzük, filagóriát hozunk létre, sütőhelyet alakítunk ki, tehát a szabadban is tudnak találkozni, beszélgetni, együtt lenni.

A 2. elem a közösségi tevékenységek szervezése, kiemelten a fiatalok, a kisgyermekes családosok részére. Az ismeretterjesztéstől a klubfoglalkozásokon és tanfolyamokon át a női tornák és a túraprogramok szervezéséig. A hagyományos programok továbbfejlesztését is elősegíthetik a támogatásból. Nagyatádon sok civil szervezet működik.

– Jó lenne, ha több lehetőség lenne arra, hogy együtt gondolkodjanak, együtt tevékenykedjenek, találkozzanak, esetlegesen átadjanak egymásnak a saját tudásukból – mondta ennek kapcsán Szakályné Pintér Mária, a Nők Nagyatádért Egyesület elnöke. – Azt szeretnénk, ha a város lakói is egy picit jobban felfigyelnének ezekre a programokra, amiket az egyesületek szerveznek, és azok többféle csatornán, jobban eljussanak a lakossághoz.

A program 3. eleme a helyi értékek megőrzése és bemutatása. Ezzel többen is foglalkoznak a városban. Például a Nagyatádi Múzeumért Alapítvány. Ők egyebek között Kulturális sétákat tartanak.

– A helyszíneket végiglátogattuk, a dohánybeváltót, a simongáti kastélyt, a templomokat Nagyatádon, legutóbb a Nagyatádi Konzervgyárat, ami már szintén történelmi, vagyis ipari emlék, legutóbb a konzervgyár területén tettünk egy Kulturális séta során egy látogatást, és ezt szeretnénk bővíteni, folytatni – sorolta Göndöcs Rudolf, a Nagyatádi Múzeumért Alapítvány kuratóriumi elnöke. – A múltunknak a megértése és az emlékeinknek, a tudásnak a felhasználása a jelen és a jövő szempontjából is nagyon fontos.

Szellemi, építészeti és természeti értékek megőrzését egyaránt célozza a pályázat. Például Durgó Tibor fotóművész hagyatékának a feldolgozását. Vagy éppen a szoborpark néhány alkotásának, köztük Bencsik Istvánénak a felújítását. A megvalósítás tavasszal kezdődik, és két évig tart.

Megosztás