3 hónap kényszerszünet a megváltozott munkaképességűeknek

A fűtési időszakra leállt az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. Nagyatádon. A mintegy hetven, megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató állami cég a megemelkedett rezsiköltségekkel indokolta a bezárást.

Az állami tulajdonú ERFO Közhasznú Nonprofit Kft. egyenlevelet írt Nagyatád Város Önkormányzatának, miszerint a magas energiárak miatt tekintsen el az épület bérleti díjától addig, amíg zárva tart a cég, valamint az önkormányzat kapcsoltassa ki az áramot az ingatlanban. Ebben az ügyben a város nem tud intézkedni, ugyanis az áramszolgáltatás a cég nevén van.

Az állami nonprofit kft. a Kiszely utca 11. szám alatt bérel egy 1140 négyzetméteres telket, azon egy 527 négyzetméter területű épületet (földszint és emelet) az önkormányzattól havi 200 ezer Ft + áfa díjért, ami január 1-jétől nettó 223 ezer forintra emelkedik. 

A tegnapi képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy az elmúlt években már így is legalább 10 millió forint bérleti díjat engedett el nekik a város, így a kérésüket egyhangúlag elutasította a testület.

Információink szerint mintegy hetven megváltozott munkaképességű ember dolgozik a nagyatádi telephelyen, egyikükkel sikerült beszélnünk.

– A bezárás előtt 2-3 nappal közölték, hogy decemberben már nem kell jönni – mondta a férfi. – Majd megmondták, hogy március elsején találkozunk.

A cég munkavállalói 4 órában dolgoznak, ezért átlagosan 60-70 ezer forintot vihetnek haza egy hónapban. A rokkantsági nyugdíj, amit kapnak, esetenként ennél is kevesebb, van, akinek csak 21 ezer forint.

A dolgozó konkrétumokat nem tudott mondani, mindenesetre úgy hallotta, hogy a bérüket megkapják. Egészen pontosan azt mondta, hogy „állítólag valamit kapunk”.

– Csak a gyógyszerem 30 ezer forint egy hónapra, a közgyógyellátásból pedig kikerültem, mert meghaladja a 43 ezer forintot a havi keresetem. Vicc az egész. A rokkantsági nyugdíjam a rezsire sem elég – panaszolta. – Ha nem sikerült volna elhelyezkednem, illetve, ha esetleg nem kapok fizetést, akkor nekem annyi – vázolta fel a lesújtó jövőképet a beszélgetésünk végén.

A megnyugtató válasz reményében az Atádhír megkereste az ERFO Közhasznú Nonprofit Kft-t telefonon. Több munkatárssal is sikerült beszélnünk, végül azt kérték: írásban küldjük el a bérfizetéssel kapcsolatos kérdéseinket. Ha válaszolnak, beszámolunk róla. 

 

Megosztás