317 millió forintos kárt okozott az árvíz Nagyatádon

A helyreállítás és a védekezés költségeinek 90 százalékára nyújthat be vis maior támogatási kérelmet a város a Belügyminisztériumhoz. Erről döntöttek is legutóbbi ülésükön a képviselők.

A város keleti részén 2020. július 24 -én az egy nap alatt lehullott rekord mennyiségű csapadék hatására a Rinyán olyan nagyságú vízállás alakult ki, hogy július 25-én a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízkár-elhárítási készültséget rendelt el a patak vízgyűjtő területén.

Nagyatádon július 25-én és 26-án védekezési munkák zajlottak a Jóléti tónál, a Zrínyi közben, a szennyvíztelepen, a Móricz Zs. utcában, a strandon, kereskedelmi egységeknél és a tűzoltó laktanyánál. Az ár levonulásával megállapították, hogy károsodást szenvedett a jánosmajori út több szakasza, a Zrínyi köz és a Malom árok közötti gyalogos útszakasz, a Malom árok gyalogos hídja, a város ellátását szolgáló több ivóvízkút, a Jóléti tó partvédelme és a tó műtárgyai, a szennyvíztelep több létesítménye és a Kiszely utca délkeleti útszakasza.

Emiatt az önkormányzat bejelentette a vis maior eseményt, majd bejárták a helyszíneket a katasztrófavédelem, az államkincstár, a közút és a vízügy szakemberei. Később elkészült a független műszaki szakértő igazoló dokumentációja is. Eszerint a káresemények bruttó 311.453.210 forint költséggel állíthatók helyre. A pályázatban a villámárvíz elleni védekezés igazolt költségei is elszámolhatók, ezek 6.382.948 forint összeget tettek ki. Mindezek alapján összesen 317.836.158 forintos igényt nyújt be a város.

Mivel 90%-os mértékű támogatás lehetséges, így Nagyatád 286.052.542 forintra nyújtja be a pályázatát.

 

Megosztás