Már csaknem 100 koronavírusos beteg van Somogyban

Két hét alatt megháromszorozódott megyénkben a fertőzöttek száma. Országosan is újabb csúcsot regisztráltak: a betegek száma ma 576-tal nőtt. Ez több mint a duplája az első hullám alatt mért legnagyobb értéknek.

Nem áll jól a szénánk a járvány második hullámában: minden statisztikai görbe meredeken felfelé ível. Augusztus utolsó napjaiban értük el újra a 100 fő/napos fertőzöttségi „sebességet”, ami azóta folyamatosan csak emelkedik. A híradások nap mint nap újabb rekordról számolnak be, ilyen a mai is: az elmúlt 24 órában 576 új koronavírussal fertőzött egyént azonosítottak be Magyarországon. Még két ilyen nap, és elérjük a 10 ezer fertőzöttet. Soha nem volt még ilyen magas az aktív fertőzöttek száma sem az országban: május 5-én volt az első hullám során a csúcs: akkor meghaladta a 2 ezret. Most viszont 4700-nál járunk, és a szám napról napra nő.

forrás: Atlo Team Koronamonitor
forrás: Atlo Team Koronamonitor

Van-e okunk aggodalomra? Vagy ez a mostani veszély is csak jön és megy, mint az első hullám idején? Egyelőre koránt sincsenek olyan korlátozások érvényben, mint öt hónappal ezelőtt: belföldön szabad az utazás, az iskolák nyitva vannak, az emberek arcán pedig sok esetben csak az állat takarja el a maszk a boltokban.

Somogy megyét, eddig úgy hittük, elkerüli a járvány: hiszen hónapokon keresztül összesen 30 fertőzöttről volt csak tudomásunk. Az elmúlt időszakban azonban fellángolt az esetszám: kétszer annyi fertőzöttet azonosítottak be megyénkben két hét alatt, mint a járvány kitörése óta. Jelenleg 94 koronavírusos beteg van Somogyban.

Forrás: Atlo Team Koronamonitor
Forrás: Atlo Team Koronamonitor

A szakértők is arra intenek: komolyan kell venni a második hullámot és a járvány veszélyeit. Barabási-Albert László világhírű magyar fizikus, hálózatkutató is azt írta a facebook oldalán:

Két hete, amikor 100 új fertőzést regisztráltak, akkor már az nagy számnak tűnt. A tegnapi 500 számomra ijesztő. Ez azt jelenti, hogy durván 100 ezer aktív fertőzött van közöttünk, 100 magyarból egy. Vagyis naponta több tucatnyi egyén sétál el mellettem, aki ontja a láthatatlan vírust, és még nem tudja ezt magáról – írta a hálózatkutató. Hozzátette: van még remény a járvány megfékezésére, ha betartjuk az előírásokat. Ahogyan ő fogalmazott:

Naponta elmegyek, vállat súrolva, több száz ember mellett, akin nincs maszk. Nemrég én is köztük voltam. Az új számok tükrében újra maszkot hordok.

Megosztás