72 év együtt: túl a kegyelmi lakodalmon is

Nemcsak a megye, de talán az ország leghosszabb ideje házasságban élő párja él Nagyatádon. Túl vannak már a gyémánt, a vas, sőt a kegyelmi lakodalmon is. A cigányprímás és az úri hölgy mesébe illő története.

 

Jóban-rosszban, míg a halál el nem választ – így szól a házassági fogadalom. Akik türelemmel és megértéssel ápolják párkapcsolatukat, kivételt képezhetnek az 50 százalékos válási statisztika alól, és valóban egy életen keresztül elkísérhetik egymást. Egy kis szerencsével az egészség is megmarad, és 25 év elteltével megünnepelhetik az ezüstlakodalmat, majd az 50. évfordulón az aranylakodalmat. 60 év házasság pedig már a gyémántlakodalom megtartására ad okot, ám ez, sajnos, már csak meglehetősen keveseknek adatik meg.

Él egy házaspár Nagyatádon, akik már mindezen túl vannak, sőt már a vas- (65.) és kegyelmi (70.) lakodalmukat is megtartották: idén ősszel ünnepelhetik a 72. házassági évfordulójukat. Információnk szerint ilyen hosszú házasság jelenleg példa nélküli megyei szinten, de könnyen lehet, hogy országosan is.

A Horváth házaspár 1947-ben jött át Romániából Magyarországra, és itt, Nagyatádon telepedett le. Még ugyanebben az évben meg is esküdtek, azóta a város lakói. Két gyermekük, 4 unokájuk és 8 dédunokájuk született az évek során.
Horváth Ferenc egy muzsikus dinasztia utolsó leszármazottja: ő maga már fiatalkorában hegedülni tanult nagybátyjától. Feri bácsi művésznevét Nagyatádon bizonyára sokan ismerik: ugyanis ő a híres „Vércse”, az egykori Ezüstkancsó virtuóz cigányprímása. 18 évesen Erdélyben ismerkedett meg Klári nénivel, aki akkor 21 éves volt. Egy pénzügyi tanácsos lányaként úri hölgynek számított a régi világban, ezért aztán szerelmüket a család nem nézte jó szemmel, Klárit kitagadták. Ferenc magyar állampolgár volt, emiatt a román állam nem engedte őket megházasodni. Ezért döntöttek úgy, hogy átszöknek Magyarországra.

Ferenc ma 92 éves, Klári pedig 95. A Hunyadi utca egyik panellakásában élnek. Feri bácsi egészsége az utóbbi évben súlyosan megromlott, néhány hónappal ezelőtt agyvérzést szenvedett, és már-már úgy tűnt, eltávozik az élők sorából. Csodával határos módon újraélesztették, és többé-kevésbé felépült a súlyos betegségből. Igaz, rövidtávú memóriája jelentősen megromlott, viszont a régi emlékeket még mindig gond nélkül fel tudja idézni. A mai napig szeretetteljesen beszélgetnek Klári nénivel az elmúlt 70 évről, és még mindig képesek őszintén mosolyogni és nevetni.

 

 

 

Megosztás