Milliárdok turisztikai fejlesztésekre, Nagyatádnak most sem jutott

Ismét milliárdokat osztott ki titokban közpénzből a turisztikai ügynökség. Ezúttal Somogyba két fideszes önkormányzatnak jutott: Csurgó csaknem 3 milliárd forinthoz, Balatonboglár pedig 500 millióhoz jutott.

Helyreigazítás 2021. 01. 15-én:

Az Appeninn Nyrt. megbízott kommunikációs partnere jelezte szerkesztőségünknek, hogy pontatlanságot észlelt cikkünkben: 

„A cég a Mészáros-Tiborcz-kör tulajdonában van.” Azt közölték: „Az említett felek korábban értékesítették az Appeninn Nyrt.-ben lévő részvénycsomagjaikat, így az Önök által írt kijelentés félrevezető.”

A pontatlanságért elnézést kérünk.

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) rendre teljesen átláthatatlanul osztogatja az adófizetők pénzét. Tavaly a 24.hu cikksorozatban tárta fel, hogy az MTÜ egyedi támogatás néven pályázat nélkül is osztogat állami támogatásokat. A ügynökség korábban azt mondta, hogy egy szakmai grémium dönt a pályázatokról, de azt már lassan egy éve nem árulják el, kikből áll a döntőbizottság. Ezzel az egyedi támogatással nemcsak vállalkozók jutnak soron kívüli támogatáshoz, de önkormányzatok is.

Az MTÜ oldalán található mintegy 180 oldalas, átláthatatlan és rendezetlen dokumentum sorolja fel az állami szervezet összes tavalyi pénzosztását. Ebből annyit bogarásztunk ki, hogy Somogyban kb. 70-100 magánszemély kapott apartman és egyéb szálláshely fejlesztésére 1-8 millió forint közötti összegeket, csaknem valamennyi a Balaton partján található.

Ám ezek aprópénzek azon összegekhez képest, amelyeket önkormányzatok és nagyobb vállalkozások kaptak. Az előbbiek között szinte kizárólag fideszes helyhatóságokat találni. Megyénk nyertesei mind Balaton-partiak: Fonyódtól Bogláron át Földvárig több száz millió forinthoz jutottak. Az MTÜ most is fideszes önkormányzatoknak osztott ki nagy összegű támogatásokat. Somogyban így:

  • Csurgó fideszes önkormányzata 2 milliárd 960 millió forintot kapott szálloda fejlesztésére (sport- és turisztikai komplexum III. üteme)
  • Balatonboglár fideszes önkormányzata 500 millió forintot kapott a Buborék élményfürdő fejlesztésére.

Somogyban egyébként a legnagyobb összeg az Appeninn Hegyvidék Kft-nek jutott, mégpedig az egykori pártüdülő, a balatonvilágosi Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztésére: 7 milliárd 350 millió forint. A cég a Mészáros-Tiborcz-kör tulajdonában van.

Nagyatád Város Önkormányzata a fürdő fejlesztésének tervén három éve dolgozik, egy éve pedig már építési engedélyes tervvel is rendelkezik. Mintegy 2,5 milliárd forintból korszerűsítenék és bővítenék a gyógyfürdőt. A befogadóképességét két és félszeresére növelné a város, és új szolgáltatásokat is kialakítana. Tehát a kiviteli tervek rendelkezésre állnak, Nagyatád támogatási igénye régóta ott van az MTÜ-nél.

Megosztás