9 hónap alatt sem sikerül helyreállítani a vasúti hidat

A MÁV először decemberre, majd április végére ígérte a tavaly júliusban elmosott Rinya-híd helyreállítását. Legutóbb arról tájékoztatták az önkormányzatokat: május 16-ig meghosszabbítják a pályakarbantartási munkákat.

A Dombóvár–Gyékényes vonalon a júliusi árvíz óta pótlóbuszok viszik az utasokat Beleg és Somogyszob között. Addig havi 45 ezer utas vette igénybe a vonalat. Legutóbb december közepén írtunk arról, hogy az ígért határidőre nem sikerült helyreállítani a vasúti hidat. Akkor egyébként több munkagéppel is dolgoztak ott. Megkeresésünkre azt válaszolta akkor a MÁV: április 30-ig meghosszabbították a vágányzárat.

Az aszfalt úttól 400-500 méter hosszon külön műszaki utat kellett építeni a hídig, hogy a munkagépekkel meg lehessen közelíteni. A kamionok tucatszám hordták a hatalmas köveket, a vonatpótló buszokkal együtt hatalmas forgalmat okozva a környéken.

Rendesen tönkretették az utat Belegen is, majd fel kell mérni, milyen károk keletkeztek – mondta ezzel kapcsolatban Vámosi Róbertné polgármester. – Reméljük, hogy helyreállítják majd ezeket, jó a kapcsoltunk a MÁV-val, segítik az önkormányzatot.

Beleg útjai is megsínylették a megnövekedett forgalmat
Beleg útjai is megsínylették a megnövekedett forgalmat

Januárban is jártunk a helyszínen, akkor viszont nem találtunk ott senkit, még gépeket sem.

A felvétel 2021. január 5-én készült. Fotó: Röhrig Dániel
A felvétel 2021. január 5-én készült. Fotó: Röhrig Dániel

A napokban aztán újabb információt kaptak az érintett települések: ebben arról értesítik a tisztelt utasokat, hogy május 16-ig Beleg és Somogyszob között vonatpótló buszok közlekednek, ill. ez idő alatt Nagyatád és Somogyszob között a vonatok módosított menetrend szerint járnak.

A MÁV arra is felhívja a tisztelt utasok figyelmét, hogy

„a vágányzár ideje alatt Gyékényes állomáson a közforgalmú menetrendben meghirdetett csatlakozások nem minden esetben biztosítottak”.

Magyarul: ha Gyékényesről tovább utazna valaki, fogalma sem lehet, lesz-e csatlakozása, ill. mikor.

Úgy tudom, több tízezren utaztak havonta a Dombóvár-Gyékényes vonalon, egyszerűen elfogadhatatlan és fölháborító, hogy őket ennyire nem becsüli a mi pénzünkből fenntartott MÁV. Ez éppen az ellenkezője annak, amit írnak: éppen, hogy „nem tisztelt utasok” vagyunk – fogalmazta meg véleményét a nagyatádi állomáson az egyik vonatra váró.

A környékbeliek abban bíznak, a harmadik határidőt végre tartani fogja a MÁV. Azt pedig, hogy mennyi utasok marad a vonalon, majd kiderül.

Jelenleg így áll a vasúti híd helyreállítása. Fotó: Röhrig Dániel
Jelenleg így áll a vasúti híd helyreállítása. Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás