A 61 óra és az Egy ropi naplója vezeti a könyvkölcsönzési listát

A nagyatádi könyvtárba 80 százalékkal kevesebben iratkoztak be idén a járvány miatt. 500 lejárt kölcsönzési határidejű kötet van kint, ezeket most térítésmentesen vihetjük vissza, vasárnap pedig így is iratkozhatunk be.

Az idei Országos Könyvtári Napok mottója és grafikai elemei a járványhelyzetet idézik.
Az „Együtt. Működik!” jelmondat pedig egyrészt arra az együttműködésre utal, amit a könyvtárak egymással folytatnak az ország ellátása érdekében; másrészt utal az olvasó és könyvtáros közötti együttműködésre.

A nemrég Bertók László költő nevét felvett nagyatádi könyvtár május elején nyitott ki újra a lezárásokat követően, vagyis 4-5 hónap kiesett az idén. Lassan térnek vissza az olvasók.

Sokan nem mertek jönni azóta sem, bizonytalanok voltak, kell-e oltási igazolvány, maszk – mondta Kóczián Zoltán Gergely könyvtáros. – Másokat a névadót megelőző felújítások zavartak meg, azt hitték, zárva vagyunk. Az új nyitvatartási rendet is szokniuk kell még. Jelenleg heti három napon vagyunk nyitva, ebből két nap a felnőtt részleg (hétfő és csütörtök), egy nap (szerda) pedig a gyermek részleg. A könyveket viszont bármelyik részlegbe vissza tudják hozni ilyenkor.

A korábbi években általában 1500 körüli könyvtárhasználót tartottak nyilván, pontosabban ennyi

tagsági kártyát állítottak ki vagy hosszabbítottak meg évente. Ám egy-egy kártyát gyakran egy egész család használ, így a szám jóval több olvasót jelent valójában. Ez a szám tavaly, a járvány első évében már visszaesett 1250 alá, idén pedig egyelőre csupán 230.

Jellemzően egyszerre 10-15 könyvet visznek ki az olvasók – ismertette a kölcsönzési szokásokat Kóczián Zoltán Gergely. – A sikerkönyvek, úgymond, gyorsan forognak, mostanság például Daniel Silva és David Baldacci krimijei. A romantikus lektűrök is keresettek. Vannak rongyosra olvasott köteteink, pl. a Harry Potter könyvek vagy Ken Follett Katedrálisa. Szerencsére idén viszonylag sok új könyvet vehettünk, mind a gyermek, mind a felnőtt részlegbe. Most többen azért is visznek egyszerre sok könyvet, mert attól tartanak, hogy esetleg újabb lezárások lesznek, és akkor megint nem tudnak kölcsönözni.

Jelenleg közel 500 olyan könyv van az olvasóknál, amelynek már régen lejárt a határideje. Most, az ún. megbocsátás hetében lehetőség van arra, hogy térítésmentesen visszavigyük azokat. Október 10-én, az ún. könyves vasárnapon pedig ingyenes lesz a beiratkozás is. Az Országos Könyvtári Napok hetében még apró ajándékokkal, könyvjelzőkkel, jegyzetfüzetekkel, naptárakkal is kedveskednek az olvasóknak.

És, íme, a leggyakrabban kölcsönzött könyvek listája (májustól szeptember végéig).

Toplista

Gyermekrészleg:
28-szor kölcsönözték:
Kinney, Jeff: Egy ropi naplója (a sorozat több kötetét egybeszámolva)

11-szer:
Scheffler, Axel: Pipp és Polli

Ezen kívül a Geronimo Stilton illetve a Tea Stilton mint sorozat népszerű – ám azok önálló könyvek, önálló címmel, így azokat külön-külön számolja a nyilvántartó program. Ugyanez igaz Leiner Laura könyveire.
Idén viszonylag sokan jöttek kötelező olvasmányért is, így a Pál utcai fiúk felkerült a „top listára.” 18-szor vitték ki.

Felnőttrészleg:
14-szer kölcsönözték:
Child, Lee: 61 óra

11-szer:
Anderson, Catherine: A karácsony fényei
Matthews Jason: Vörös veréb
Silva, Daniel: A másik nő

10-szer:
Ashley, Trisha: Karácsonyi szerelem
Kulin, Ayse: Aylin
Silva, Daniel: Bűnjel
Taylor, Kathryn: Ahol a szívem rád talál

Megosztás