A fonalgyár is leáll egyelőre

A Mez-Crafst Kft. nagyatádi üzemének dolgozói jelezték: bejelentették nekik, előre hozzák a nyári leállást, húsvét után felfüggesztik a termelést. A cég nekünk azt írta: ápr. 20-tól szakaszosan újraindítják a működést.

Ezzel már a második nagyobb nagyatádi üzem kényszerül hosszabb-rövidebb idejű leállásra. Mint arról korábban írtunk, március 25-én az Indutrie-Elektrik nagyatádi telephelye küldte el a dolgozókat két hét rendkívüli szabadságra. Persze, a vírusveszély következtében beállt autóipari termelés visszaesése volt a kényszerszünet oka. Az intézkedés a nagyatádi telephelyen 260 dolgozót érintett. Azonban a kettőből három hét lett. Sőt: sok alkalmazottnak ennél is több lesz.

Sajnos, az autóiparban már a járvány előtt egy visszaesés kezdődött, a túltermelés miatt hasonló helyzet alakult ki, mint 2008-ban. A vevőink egyelőre leálltak, úgyhogy ezzel a megrendelések is – indokolta kérdésünkre Nyerges Ervin, az Industrie Elektrik ügyvezetője. – Mi egy 40 százalékos visszaesést becsültünk a vevőink között, de, sajnos akad olyan megrendelőnk is, aki 70 százalékkal csökkentette a rendelését. A tervezett újraindulást így egy héttel elhalasztjuk, a húsvét utáni kedden állnak újra munkába a dolgozóink, de egyelőre csak kisebb létszámmal: mind a marcali, mind a nagyatádi telephelyen 50-50 fővel csökkentettünk. Ez egyelőre csak átmeneti jellegű, májusban dől el a megrendelések mennyiségétől függően, hogy ez tartós leépítés lesz-e. Addig szabadságon vannak a dolgozóink. Bízom benne, hogy a kínai piac újraindulásával valamelyest helyrerázódik a gazdaság, és hogy pár hónapon belül az európai piac is újra megélénkül. Szerencsére a kormány most jelentett be egy támogatási csomagot az olyan cégek számára, amelyek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt árbevétel-zuhanást szenvednek el. Az állam kipótolja 50-70 százalék körüli mértékben a munkavállalóknak a jövedelmét 3 hónapra. Egyelőre viszont még nem tudjuk, hogy mi is igényelhetjük-e ezt a csomagot.

A Mez-Crafts Hungary Kft.-től is megkérdeztük: kellett-e a munkavállalók munkaidejét csökkenti, szabadságra küldeni egy részüket?; esetleg rákényszerültek-e elbocsátásokra?; mi az oka a nyári leállás előre hozatalának?; hány embert érint, ill. mire számítanak azt követően? A válaszukban sem a megrendelések visszaesésével, sem pedig az alapanyag-ellátás nehézségeivel nem indokolták a leállást. 

„Kiemelten kezeljük a kapcsolattartás a munkavállalóinkkal (nem csak most), adunk ki belső tájékoztatókat és figyelemfelhívásokat, mert mindannyiunknak az az érdeke, hogy a munkahelyünktől távol tartsuk a járványt.

A működésünkkel kapcsolatos aktuális hír az, hogy folyamatosan érkeznek a megrendelések: az on-line értékesítés „szárnyal” és több piac is várja a termékeinket. A vevői elvárásokat teljesítenünk kell, hiszen csak úgy tudunk talpon maradni, ha termelünk és értékesítünk. Sajnos, azt nem látjuk előre, hogy az országok hogyan és milyen tempóban fognak visszatérni az üzlethez, így nagyon nehéz előre terveznünk. Folyamatosan figyeljük a híreket, és kapcsolatban vagyunk a piacokkal, mert szeretnénk minél előbb reagálni a történésekre és az új igényekre.

Nincs varázsgömbünk, a jövőbe nem látunk, és a körülmények alakítják a munkavégzésünket. Csak rövid távon tudunk tervezni, a kiadott munkaidőbeosztás 16-17. hétre – a húsvéti ünnepeket figyelembevéve – a következőképpen alakul:

Utolsó munkanap: ma, 2020. április 9-e (csütörtök), április 10-e (péntek) fizetett ünnep.

Április 13-a (hétfő) fizetett ünnep. A 16. héten teljes gyári leállás.

A 17. héten szakaszosan újraindítjuk a működést. A munkavállalók a vezetőiktől előzetesen megkapták/megkapják a munkaidő beosztást.

Napi szinten követjük a fejleményeket, hiszen piaci szereplőként rugalmasan alkalmazkodnunk kell a változó körülményekhez, teljesítenünk kell a vevők elvárásait, kiszolgálnunk a partnereinket, a felvett rendeléseket időben szállítani. Csak ilyen módon tudjuk átélni ezt a nagyon nehéz időszakot. Ez különösen azért lényeges szempont, mert a mi legfőbb célunk az, hogy a „normál” helyzet visszaállása után lehetőség szerint biztosítsuk mindenki munkahelyét.”

A munkavállalóktól annyit tudtunk meg: azt közölték velük, hogy előre hozzák a szokásos kéthetes nyári leállást. Más azt jelezte: legutóbb sok cérnát gyártottak török exportra, az elmúlt hónapokban pedig voltak olasz, spanyol és portugál megrendeléseik is. Úgy tudjuk: a nagyatádi fonalgyárban mintegy 280-an dolgoznak jelenleg.

Megkerestük az ugyancsak az egyik legtöbb munkavállalót alkalmazó Büttner és Társa Kft-t is. Szerencsére az ő megrendeléseik nem estek vissza.

A beszállítói láncolatban és a kiszállításokban viszont vannak fennakadások, de érdekes módon most bizonyos szinten visszanyertünk néhány megrendelőt: a járvány előtt éreztünk már egy visszaesést, most viszont úgy négy hete azok a vevőink visszataláltak hozzánk, akik korábban a kínai vagy olasz partnereket keresték meg – mondta Beleznai Judit, a vállalat stratégiai koordinátora. – Persze, nem akarunk túl bizakodók lenni, hiszen még messze van a vége, és később minket is utolérhet a válság, de nálunk egyelőre nem drasztikus a helyzet. Az is érzékelhető nálunk, hogy a német partnereink most beiktatnak egy hetes szünetet: a húsvét utáni hétre kérnek megrendeléseket. Tehát nálunk egyelőre nem indokolt, hogy rövidített munkaidőben dolgozzunk, továbbra is a szokásos munkarendben járnak be a munkavállalóink, mind a 240-en. Annyi változás van, hogy az irodai személyzet 40 százaléka most home office-ban dolgozik. És, persze árgus szemekkel figyeljük a kormány gazdaságkönnyítő intézkedéseit, tegnap például bejelentették, hogy az áfa-igényléseinket most hamarabb visszakapjuk, ami a likviditásunkban sokat segít.

A hétvégén lesz egy hónapja, hogy a kormány bejelentette: a vírusveszély miatt rendkívüli jogrendet vezet be Magyarországon.

 

 

Megosztás