Eddig már bukta Nagyatád az óvodaműködtetésre és az út-, járdafelújításra fordítandó összeg nagyságát

54 millió forinttal kevesebb jut a város üzemeltetésére idén a gépjárműadó kormányzati elvonása, az idegenforgalmi adó felfüggesztése, a piac és a fürdő bezárása, és az üzlethelyiségek bérleti díjának csökkenése miatt.

Egyelőre. Mert, természetesen a végét még senki nem látja. Ez az összeg az eddigi egy hónap vesztesége Nagyatádon a rendkívüli intézkedések következményeként.

33 millió 600 ezer forint bevételkiesést okoz Nagyatádon a kormány azon döntése, hogy a felhatalmazási jogkörével elvonja az önkormányzatoktól a gépjárműadó még itt levő részét. Ez nagyon sok pénz: a példa kedvéért ennyivel kellett kiegészítünk az óvodafenntartás költségeit – szemléltette Ormai István polgármester.

A helyi adóbevételekből fedezi a város egyebek között sportlétesítményeinek a működtetését: erre évente 26 millió forintot fordít. A gyermekétkeztetés éves kiadásaihoz 66 millió forintot tesz hozzá az önkormányzat. Még egy példa: a nagyatádi utak és járdák felújítására 22 millió forintot tervezett idén saját pénzéből a város.

Arról nem is beszélve, hogy természetesen a gépjárműadót az önkormányzat szedi be, ami 10 ezernél is nagyobb tétel, vagyis ennyi ügyfél fizeti. Ezzel foglalkozik az egyik munkatársunk, az ő bérét, persze, nekünk kell fizetni – érzékeltette az intézkedés abszurditását a polgármester. – Ehhez tegyük még hozzá, hogy az idegenforgalmi adót is felfüggesztették: ez 6,5 millió forintos kiesés az idén. A piac működtetésének a felfüggesztése 1,5 millió forint bevételkiesés havonta. A fürdő zárva tartása havi 11,6 millió forint bevételkiesést okoz. Az üzlethelyiségek bérleti díjainak a csökkenése miatt pedig havonta 600 ezer forinttal csökken a város bevétele. Mindezek miatt kénytelenek leszünk módosítani az idei költségvetésünket.

A város vesztesége eddig mintegy 54 millió forint. 

Megosztás