A háziorvosi praxisok több mint harmada betöltetlen a Nagyatádi járásban

Az országban csak minden tizedik, nálunk minden harmadik. És hiába is keresnek égen-földön orvost az önkormányzatok, és hiába ígérnek pl. szolgálati lakást: senki sem jelentkezik az állásokra a környéken.

A magyar háziorvosok átlagéletkora 60 év körüli, és naponta átlagosan 50 esetet látnak el, ami 16 százalékkal több, mint két éve. A 2022. szeptember elsejei adatok szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen. Vagyis a 6454 praxis 11 százaléka betöltetlen – írta elemzésében a Gazdaságkutató Intézet (GKI).

A GKI kiemelte: a betöltetlen praxisokból 80 több mint 10 éve, 126 pedig több mint 5 éve helyettesítésre szorul. Annak ellenére, hogy a praxisjog eladható és hitelt is fel lehet venni a vásárlásra.

Somogyban 2015-ben még 8, idén év elején már 30 olyan háziorvosi körzet akadt, amelyben nem rendelt állandó orvos. Megnéztük, mi a helyzet a környékünkön. A GKI kérésünkre elküldte a Nagyatádi járásra vonatkozó adatokat, eszerint

a 14 praxisból 5 betöltetlen (szept. 1-i adat), vagyis a háziorvosi körzetek 36 százaléka: kettő Nagyatádon, kettő Kutason és egy Segesden.

Utóbbi település honlapjára legutóbb februárban került fel a hirdetés: Segesd község önkormányzata háziorvost keres. Mint írják, a község egyetlen vegyes körzetet képez 2 300 kártyával; nincs csatolt község, és még a központi ügyeletben sem kell részt venni. Ráadásul a rezsivel együtt térítésmentesen kínálja az önkormányzat a felszerelt rendelőt, szakképzett, tapasztalt ápolónő segítené az orvos munkáját, sőt, még szolgálati lakást is felajánl.

Nem jelentkezett senki a hirdetésre, most már két éve hiába keres háziorvost Segesd – mondta Bencze Imre polgármester. – Azóta egy ezzel foglalkozó cég küld helyettesítő orvost, az idős nyugdíjas doktor minden hétköznap két órát van itt. A helyzet október végétől tovább romlik, mert akkor már védőnőnk sem lesz.

Magyarországon 2021-ben egy betegre átlagosan maximum 10 perc jutott. Szintén nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2021-ben 1669 fő), ami 8%-kal több, mint 2010-ben.

Korábbi felvétel.
Korábbi felvétel.

 

Megosztás