A járás 8 bankautomatájából 7 Nagyatádon található

10 ezer lakosra valamivel több mint három ATM jut a járásban, ezekből hét Nagyatádon található, egy pedig Segesden. Volt, ahova mobilfiókot ígértek, volt, ahova bankautomatát. Egyelőre egyik sem valósult meg.

25 ezer lakosra jut 8 bankautomata a nagyatádi járásban, ezekből hét a városban található. Korábban beszámoltunk róla, hogy novemberben bezártak a Takarékbank fiókja Segesden és Somogyszobon. Utóbbi településen még az ATM is megszűnt, azaz mintegy 13 ezer ember él a járásban olyan településen, ahol egyáltalán nincs bankautomata. Ők két lehetőség közül tudnak választani. Vagy beutaznak Nagyatádra, és felveszik a pénzüket, vagy postán, illetve a MOBIL postán keresztül, előzetes bejelentés után jutnak hozzá a pénzükhöz. A Magyar Posta jelenleg hatályos díjszabása szerint 20 ezer forint felvételéért 661 forintot kell fizetni, 100 ezer forint felvételéért ennek több mint a dupláját, 1442 forintot.

– A Takarékbank nemrég volt kint felmérni az új ATM helyét, szóval, tervben van, hogy a közeljövőben újra lesz bankautomata nálunk – mondta Hodorics Katalin, Somogyszob polgármestere.

Lábodon már korábban bezárt a Takarékbank, akkor azt ígérték, hogy mobilfiók fog üzemelni heti egy-két napon, de ebből azóta sem lett semmi. 

Forrás: Helix Consulting
Forrás: Helix Consulting

Mindenesetre némileg enyhítheti a bankautomaták hiánya okozta problémát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrégiben kiadott rendelete, ami alapján a bankoknak növelniük kell az ATM-ek számát a kibocsátott kártyák számának függvényében. A MNB azzal indokolta a döntést, hogy kevés az egy főre jutó ATM-ek száma Magyarországon, a készpénzforgalom viszont sokkal nagyobb, mint más országokban.

Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny

A Helix Consulting által készített térkép interaktív verziója ezen a linken érhető el.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás