A kórházból hazaküldött betegek gondozására kérnek segítséget

Eddig 11 hozzátartozó jelezte a szociális központnak: segítséget kér kórházból hazaküldött, ágyhoz kötött betege otthoni ellátásában. A házi gondozónők azonban teljesen leterheltek: mindegyikükre 8 ellátott jut így is.

Amint arról már írtunk, egy miniszteri utasítás miatt a hazai kórházaknak ágykapacitásuk 60 százalékát fel kell szabadítaniuk a későbbiekben esetleg tömegesen jelentkező vírusfertőzöttek számára. Az természetesen szóba sem jöhet, hogy az emiatt a kórházból elküldött betegeket valamelyik környékbeli idősotthonba el lehessen helyezni: egyrészt a járvány miatt felvételi zárlat van érvényben, másrészt amúgy is hosszú várólista van mindenhol.

A nagyatádi Naplemente Idősek Otthona 40 férőhelyes, jelenleg 30-an várakoznak arra, hogy oda bekerülhessenek. Tehát csak a házi gondozásban való segítségnyújtás lehetősége maradt azon családok számára, akiknek most a nyakába szakad(t) magatehetetlen hozzátartozójuk ellátása.

Azt, hogy hányan lehetnek az érintettek, sajnos, nem tudjuk: a kórházak nem közlik ezeket az adatokat (sem). Pedig a hiteles, korrekt és tárgyilagos tájékoztatás veszélyhelyzetben különösen fontos a kormányzat szerint is.

Azt tudjuk viszont, hogy Nagyatádon tíz házi gondozónőre 80 ellátott jut jelenleg a szociális központ tájékoztatása szerint. A környező településeken további 15 gondozónő másik 70 embernek nyújt segítséget hétről hétre.

Az utóbbi napokban öt család kért tőlünk segítséget Nagyatádon, további hat pedig a környező településeken a kórházból elbocsátott családtagjuk gondozásában – válaszolta kérdésünkre Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ vezetője. – A gondozónőink kimennek hozzájuk, felmérik a betegek állapotát, és meghallgatják, milyen segítségre lenne szükségük. Eddig három nagyatádi otthonban voltunk, szerencsére mindhárom helyen családba kerültek vissza a betegek, és bár ágyhoz kötöttek, nem elláthatatlanok. Főleg ügyintézésben kellene segítenünk nekik.

A házi gondozásra egészségi állapottól függően van szükségük az embereknek: akad, akit etetni, pelenkázni és fürdetni kell; másoknak csak gyógyszert kell kiváltani vagy bevásárolni. A kórházakból hazaküldött krónikus betegek viszont mind állandó felügyeletet igényelnek, hiszen éppen azért voltak ott.

Tegnap egyébként a kórházi betegek hazaküldése ellen tüntettek autóból dudálva Budapesten.

Megosztás