Itt a tavasz: nyírják a füvet, permetezik a fákat a városban

A városgondnokság gőzerővel dolgozik azon, hogy a város közterein továbbra se burjánozzon el a gaz és a magas fű. A lakossági kaszálás is megkezdődött, holnap este pedig lepermetezik a város díszfáit.

Ma is hangos volt a fűnyíróktól több utcában is a város, egyebek között a Széchényi parkban, a Hunyadi utcában és Bodvicán is robogtak a fűkaszák. A tavasz beköszöntével és a gyep kizöldellésével a városgondnokság sok munkát fordít arra, hogy a város közterületei megfelelően gondozottak, a növények pedig ápoltak legyenek. 15-20 közalkalmazott nyírja és gondozza ezeket a területeket két önjáró fűnyíróval és három fűkaszával. 40 közfoglalkoztatott pedig a sövények megkapálását, szegélyezést és a gereblyézést végzi el. Ezek a munkálatok őszig folyamatosan zajlanak, akkor pedig a levélhullás miatt más feladatok kerülnek majd előtérbe.

A város növényzetét és köztereit rendben tarták
A város növényzetét és köztereit rendben tartják

A köztisztasági rendelet értelmében minden ház tulajdonosa vagy bérlője maga köteles gondoskodni a saját portájának a rendben tartásáról, ám az önkormányzat évente három alkalommal ebben is besegít. A vasúttól nyugatra eső területeken kezdték el a lakossági kaszálást április 15-én.

A városban még a tél beállta előtt összesen 6000 árvácskát ültettek a közterületeken, ezek áttelelnek, így még most is ezek díszítik a várost – a kitaposott vagy elpusztult virágokat két hete pótolták. Májusban fogják beültetni az egynyári dísznövényekkel Nagyatádot.

Holnap este pedig hajnalba nyúlóan megkezdődik időjárástól függően a város gesztenye- és platánfáinak permetezése. A különböző kártevők ellen zajlik a lombpermetezés, a használt vegyszer melegvérű élőlényekre, méhekre és élő környezetre veszélytelen. Este 10-kor kezdődnek a munkálatok és nagyjából hajnali háromig járják a várost. Április 27-ig többször megismétlik a műveletet. 

„Bombázni” fogják a lombkoronákat

Niytókép: Röhrig Dániel

Megosztás