A nagyatádi ingatlanár több mint a fele a vidéki átlagnak

Nagyatádon a legnagyobb kereslet a földszinti és első emeleti, ill. a kettőnél több szobás lakások iránt van, pedig ezeknek az ára emelkedett a legjobban az utóbbi években – derült ki az OTP Ingatlanpont adataiból.

Somogy a legdrágább megye, mindent visz a Balaton-part

A NAV 2020-as forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a Somogy megyei átlagos lakóingatlan négyzetméterár 444 ezer forint, ami éppen meghaladja a 436 ezer forintos magyarországi átlagot, a főváros nélkül számított 303 ezres vidéki átlagnak pedig közel másfélszerese. 2019 és 2020 között az országban Somogy megye drágult legjobban, 33%-kal, köszönhetően a Balaton-parti települések meredek áremelkedésének, amit részben a rengeteg új építésű beruházás okozott. Ezzel 2020-ra Somogy megye lett összességében a legdrágább megye. Ugyanakkor természetesen a Balaton-part speciális helyzete miatt hatalmas területi eltérések vannak átlagárban megyén belül.

Nyolcszoros átlagárkülönbség Somogyban

A járások ingatlanárai között 8-szoros árkülönbség van Somogyban: a legdrágább siófokiban közelíti az 500 ezer forintot a négyzetméterenkénti átlagár, míg a legolcsóbb csurgóiban, barcsiban és tabiban csak a nyolcada ennek. Ez már csak azért is meghökkentő, mert a Nagyatádi járás átlaga 140 ezer forint volt, tehát a duplája a csurgói és a barcsi járásénak.

Nagyatád városban 164 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlagár, ami kicsivel több mint a fele a fővároson kívüli, vidéki átlagárnak – mondta az Atádhírnek Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont régióvezetője.

A lakások kapósak Nagyatádon

Nagyatád és környékén az OTP Ingatlanpont portfóliójában található ingatlanok közt a legnépszerűbbek a lakások. Még a falusi CSOK-os ingatlanoknál is nagyobb a kereslet a lakásokra. A földszinti és első emeleti lakások iránt mutatkozik a legnagyobb igény, illetve a kettőnél több szobás lakásokra. Ezek iránt a legnagyobb a kereslet, pedig éppen ezeknek az ára emelkedett legjelentősebben az utóbbi években.

150 milliós ingatlan volt a nagyatádi rekord

A Nagyatádi Ingatlanpont kínálatából a legdrágább értékesítés a közelmúltban 150 millió forintos volt, részleteket nem közöltek róla. Egy több lakásból álló épület 110 millióért, míg egy családi ház 32,5 millióért kelt el. Jelenleg 23,75 millióért kínálja a legdrágább nagyatádi családi házat az OTP Ingatlanpont.

Megugrottak az ingatlanárak

Az állami támogatások (CSOK, a kedvezményes lakásáfa, állami kamattámogatással nyújtott kölcsönök) és az otthonfelújítási programok mind felhajtóerőt jelentenek az ingatlanpiacon. Nagyatád és környékére is igaz ez a tény, az utóbbi években jelentősen megugrottak az ingatlanárak, erősítették meg a szakemberek.

Nagyatád környékén is keresettebbek lettek a falusi ingatlanok, illetve jellemző, hogy ügyfeleink állami támogatás igénybevételével szeretnének lakóingatlant vásárolni – mondta Markó Ildikó. – Irodáinkban is tapasztaljuk, hogy a vevők állami támogatások, köztük CSOK igénybevételével keresnek, vásárolnak ingatlant.

Ami a CSOK igénybevételét leginkább hátráltatja

A családi házas ingatlanok nagy százaléka esetében jellemző, hogy a tulajdonosok hozzáépítettek a korábbi ingatlanhoz (kazánházat, nyári konyhát, esetleg még egy szobát, melléképületet, garázst), de ezeket a változásokat nem vezettették át a földhivatalban. A jelenlegi földhivatali térképmásolat ilyen esetben nem egyezik meg a valós épület alaprajzával, ami hosszas hivatali eljárás során rendezhető csak. A CSOK kérelmek beadásánál ez a legnagyobb hátráltató tényező az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint.

Kép: otpip.hu
Kép: otpip.hu

 

 

Megosztás