A nagyatádi is covid-kórház lesz a jövő héttől

A miniszteri utasítás szerint keddtől a Nagyatádi Kórház is köteles lesz ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt COVID-fertőzött és gyanús betegeket. Ezzel egy időben fel kell függeszteni a halasztható beavatkozásokat.

Kásler Miklós miniszter ma egyedi utasítást adott ki valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény részére. Eszerint a Nagyatádi Kórház is köteles hétfőtől elkülöníteni a COVID-betegek ellátására az összes NEAK-finanszírozott ágyszáma 40 százalékát. Az ágyszáma 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként köteles a COVID-fertőzött betegek ellátására biztosítani. A miniszter november 10-től, keddtől rendelte el a halasztható beavatkozások felfüggesztését, beleértve az egynapos sebészetet is. Ez alól csak azok a sürgősségi ellátások képeznekkivételt, amelyek elvégzése nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Kerestük dr. Pósa István főigazgatót, hogy részletes tájékoztatást tudjunk adni a várható fejleményekről, mihelyt elérjük, ismét jelentkezünk.

Október végén írtunk róla, hogy Dél-Somogy egészségügyi központjának az ágyai 20%-át kell fenntartani koronavírusos betegek ellátására. 11 szakdolgozóját pedig kirendelték a zalaegerszegi kórházba. Akkor 73%-os volt a Nagyatádi Kórház ágykihasználtsága, a krónikus osztályok teljes leterheltséggel működtek.

Azt is jelezte akkor az intézmény főigazgatója, hogy az állami fenntartó minden eshetőségre felkészülve már Nagyatádra szállíttatott több altató- és lélegeztetőgépet a hozzájuk szükséges eszközökkel. Ezeket a napokban helyezték készenléti üzembe. A kórház 3. emeletén, a régi intenzív osztályon egy 8 ágyas intenzív egységet alakítottak ki. Erre akkor lesz szükség, mondta a kórház főigazgatója, ha tömeges fertőzés alakulna ki.

Talán kevesen számítottak rá, hogy mindössze egy hét alatt eljutunk ide. Tegnap már 107-en hunytak el idehaza koronavírusban, és még soha nem találtak ennyi fertőzöttet 24 óra alatt: 5318 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést. Már 5600-nál is több beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en lélegeztetógépen vannak.

A ma kiadott miniszteri utasítás pontosan meghatározza azt is, hogy mit kell tenniük a fekvőbeteg intézeteknek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén – írja a 24.hu. Ekkor a beteget megfelelően izolálják és antigén gyorstesztet végeznek. Amennyiben a gyorsteszt eredménye pozitív, a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív gyorsteszt eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges. A COVID-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Igazolt COVID-fertőzött tünet- és panaszmentes, illetve enyhe és mérsékelt tünetekkel bíró betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsájthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció.

Megosztás