A somogyi kórházak szakmai vezetője: nem könnyű idők jönnek

Dr. Moizs Mariann megyei irányító intézményvezető mondta ma Nagyatádon, a magyar ápolók napjának vármegyei ünnepségén: az egészségügy nagy változásának az elején vagyunk, de hogy mikor mi következik, ne tőle kérdezzék.

2021 decembere óta tart Somogyban is – más megyékkel egyetemben – a kórházak szervezeti, irányítási és gazdálkodási integrációja, egységesítése. A kormány nekifogott a hazai egészségügyi ellátórendszer teljes átalakításához, ennek somogyi vonatkozásairól és időzítéséről egyelőre semmit sem tudni. Erre utalt a megyei irányító intézményvezető a Nagyatádi Kórházban tartott beszédében.

Fotók: Röhrig Dániel
Fotók: Röhrig Dániel

Nagy változások kezdődtek, mindenki tisztában van vele, hogy ezzel már nem lehetett tovább várni, de ezeknek még az elején vagyunk, és jönnek a továbbiak: hogy mikor és milyenek, ne tőlem kérdezzék, nem az én tisztem ezt eldönteni. Elmondani és végrehajtani majd lehetséges, hogy az lesz – kezdte dr. Moizs Mariann. – Három meghatározó területet tudok kiemelni. Az első a beteg igényei, illetve szükséglete. A cél, hogy minél közelebb vigyük a betegekhez az ellátás minél szélesebb spektrumát. Koncentrálni kell az egészséges életmódra és a prevencióra, pl. a szűréseken való megjelenésre – Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak a felét sem teljesítjük. A második az időskorúak ellátása: vannak, akiket egy éve ápolunk kórházakban, mert nem tudjuk hova elhelyezni őket: se haza, se a szociális ellátásba. A harmadik determináns a humánerőforrás kérdése. Magyarország lakossága öregszik és fogy. Nincs fontosabb jelenleg, mint a szakdolgozóink megbecsülése. Most az egyik legnehezebb feladat az utánpótlás-nevelés, ezzel külön munkacsoport foglalkozik.

Mindenhol a szakdolgozókra fognak számítani: a praxisközösségekben, a prevenciós rendeléseken, a kórházakban, a mentős bajtársak pedig nem tudják nélkülük megszervezni az ügyeletnek az egységesítését, folytatta a megyei irányító intézményvezető. Lesznek olyan szakmák a közeljövőben, amiket a szakdolgozók fognak elvégezni, mert orvos szinte nem lesz, tette hozzá.

A megbecsülésük a létező legfontosabb most, de ez nemcsak az anyagiakat és a béreiknek az orvosbérekkel való együtt mozgását jelenti, hanem legalább ilyen fontos a valós kompetenciáiknak a megadása és rögzítése. Szóval, azt tudom mondani, nem könnyű idők jönnek, mi a magunk részéről mindent meg fogunk tenni, hogy segítsük, megbecsüljük önöket. Örülök, hogy éppen itt beszélhetek most, mert a megyében nem volt még egy olyan kórház, amelyik annyi mindent átélt volna, tulajdonos- és fenntartóváltásokat, iszonyú nehéz helyzeteket, de mindig kitartottak, higgadtan és kulturáltan, egészségügyi dolgozóhoz méltóan viselték mindezt – jelentette ki dr. Moizs Mariann, aki végezetül köszönetet mondott Somogy vármegye szakdolgozóinak.

Az egészségügyben a társadalom felelőssége jelenik meg a betegek iránt. Az ellátás minősége pedig a politika felelőssége: az, hogy milyen forrásokat biztosít erre, hova helyezi az értékrendjében – hangoztatta köszöntőjében Ormai István polgármester. – Továbbá az is felelőssége, hogy hogyan becsüli meg az egészségügyi ellátórendszer egyik fő erőforrását, az ápolók közösségét. Az önök hivatása teremti meg a gondoskodást a rászorult, elesett, beteg emberek számára. Kívánom, érezzétek a társadalom megbecsülését, jussatok el odáig, hogy az elhivatottságotok és a tudásotok anyagilag is meg legyen becsülve.

Az ápolók napjának megyei rendezvényén elsőként dr. Pósa István, a Nagyatádi Kórház intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket. Hangoztatta, az ápolók nélkül nincs egészségügyi ellátás, ők nemcsak fizikai, hanem lelki támaszt is nyújtanak a betegeknek. Emlékeztetett: 9 éve ünnepeljük a magyar ápolók napját, amit Kossuth Zsuzsanna születésnapjára jelölt ki a parlament. Magyarországon az orvosokon kívül 120 ezer egészségügyi dolgozó, 56 ezer szakápoló látja el a feladatát.

Emlékezzünk meg dolgozónkról is, egyikük röntgen asszisztens, a másikuk pszichiátriai szakápoló volt, akik covid-elhalálozás miatt nem lehetnek közöttünk – mondta dr. Pósa István.

A nagyatádi intézmény vezetője hozzáfűzte: tisztában van vele, hogy az egészségügyben zajló átalakítás szorongást válthat ki, elbizonytalanodást kelthet a dolgozók körében, akiknek megköszönte az áldozatos munkáját.

A rendezvényen a Bárdos iskola és az Ady gimnázium tanulói adtak ünnepi műsort. Végül átadták a főigazgatói dicséreteket az alábbi dolgozóknak:

Bauer András szociális gondozó és ápoló, Pszichiátriai Osztály

Bencsik Judit pszichiátriai szakápoló, Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály II.

Fonyó Zsuzsanna OKJ ápoló, Sebészeti Osztály

Fülöp Erika Mária laboratóriumi szakasszisztens, Központi Laboratórium

Horváth Katalin OKJ ápoló, kardiológiai szakasszisztens, Sürgősségi Betegfogadó Hely

Rácz Istvánné ápoló, Reumatológiai Osztály

Szira Gáborné ápoló, Belgyógyászati Osztály

Szünder Anikó ápolási asszisztens, Krónikus Utókezelő Osztály

Ormai István polgármester pedig a pandémia alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtó ápolói csoportnak adott át elismerést, akik

2020 novemberében az első pillanattól részt vettek a covid-betegek ellátásában, és utolsóként hagyták el az osztályt: Dergecz Anettnek, Lászlóné Szűcs Rékának, Meleghné Pintér Bernadettnek, Melles Zoltánnénak, Nikolauszné Merkei Gabriellának, Papp Józsefnének és Putics Tünde Ágnesnek.

A magyar ápolók napjának megyei ünnepségéről készült videós összefoglalónkat hétfőn láthatják.

Megosztás