Finanszírozni tudja létesítményeit és feladatellátásait Nagyatád

Már ez is nagy szó az utolsó békeév utáni 2. esztendőben. 395 millió forintos hiánnyal fogadták el tegnap a város költségvetését: a kamatemelések, az energiadrágulás, az adóelvonás és a kötelező béremelések miatt.

Kétarcú költségvetés lesz az idei, fogalmazott a napirend kapcsán Ormai István, hozzátéve: alkalmas arra, hogy a város ellássa a feladatait, ugyanakkor már nincsenek tartalékok, az önkormányzatoknak nem maradt mozgásterük. (Emlékezetes: májusban az utolsó békeévnek nevezte a 2021-est, novemberben pedig előrevetítette: szigorú év lesz a 2023-as.)

Nagyatád 2023. évi költségvetésének főösszege mintegy 6 milliárd forint, ebből 2,1 milliárd a fejlesztésekre fordítandó összeg – pályázatokon elnyert források -, 3,6 milliárd a működésre, további 300 millió pedig a hitelek törlesztésére.

A 3,6 milliárdos működési kiadásból 395 milliónak nincs fedezete, azaz ennyi hiánnyal számol előzetesen a város.

Ezt tőlünk független körülmények okozzák. Egyrészt a kötelező béremelések, a minimálbér és a garantált bérminimum növelése, ami 107 millió forintos többletkiadást okoz. Az önkormányzat és intézményei 247 alkalmazottjából 211-et érint. A másik még ennél is nagyobb tétel: a Magyar Nemzeti Bank kamatemelései 138 millió forinttal növelik a hiányt, miután a hazai kamatok a 2021-esnek a hatszorosára nőttek. Harmadsorban sújtja önkormányzatunkat az állami adóelvonás, idén 32 millió forint szolidaritási hozzájárulást kell befizetnünk. A negyedik összetevővel rengeteget kellett foglalkoznunk az utóbbi hónapokban: miután az önkormányzatokat egy kormányrendelet tavaly augusztusban kitette a rezsivédettek közül, az energiaköltségeink a 3,5-szeresére emelkedtek a tavalyelőttinek. Ez az állami kompenzációnak köszönhetően a 371 milliós többlet helyett „csak” 121 milliós kiadásnövekedést okoz várhatóan az idén. Úgy, hogy közben egyrészt nagyon jelentős energiamegtakarítást értünk el; másrészt csupán azért nem sokkal nagyobb a hiány, mert 2019. óta 21 százalékos létszámcsökkentést hajtottunk végre, vagyis 66 munkatárssal kevesebben dolgoznak az önkormányzatnál és intézményeinél: gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat kevesebben, és sokkal több munkával látjuk el. Ezért mondhatjuk, hogy komoly eredmény az, hogy a szolgáltatásaink döntő többségét biztosítani tudjuk a nagyatádiaknak – foglalta össze az idei gazdálkodás főbb jellemzőit a polgármester.

Kiegészítette azzal: a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségében már dolgoznak rajta, hogy újabb kompenzációért megkeressék az államot; saját reményét is megfogalmazta, mondván, az idén megkapja Magyarország az uniós forrásokat. Kifejezte azt is, bízik benne, hogy mintegy 100 millió forintos többlettámogatást kap majd Nagyatád.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás