A somogysárdi Somssich-kastély titkai

Varga Máté, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza és a Rippl-Rónai Múzeum régésze tartott előadást a turisztikai központban a somogysárdi Somssich-kastély titkairól a Nagyatádi Múzeumért Alapítvány szervezésében.

Folytatódott a Somssich-család titkaival foglalkozó előadás-sorozat a turisztikai központban szerda késő délután. Varga Máté előadásában részletekbe menően mutatta be a kastély történetét.

A kastélyról, és annak történetéről viszonylag keveset lehet tudni, annyi bizonyos, hogy az ezerhétszázas évek közepén építették, de hivatalos és hiteles adat erről nincsen. Annyi tudható, hogy Somssich Antal 1741-ben kapta meg Mária Teréziától Sárd települést, akinek addigra már több tisztsége is volt, egyebek között Somogy vármegyében alispánná választották, de ennek ellenére a családnak ez az ága nem szerzett nemesi címet.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Az előadáson kiderült, hogy a somogysárdi kastély az egyik legrégebbi ilyen épület Somogyban. Egy olasz építőmester építette, de erről nem maradt fent semmilyen irat. Annyi bizonyos, hogy a család a levelezésekben és visszaemlékezésekben úgy írja le a kastélyt, hogy a „sárdi ház”, utalva arra, hogy ez a hely volt a közös összetartozás szimbóluma, ide a család minden tagja visszajárt.

A kastély maga műemlék, ám a hozzá kapcsolódó épületek és a park nem, pedig a szakemberek szerint az egész területnek annak kéne lennie, mondta Varga Máté.

Egy legenda szerint a kastélyparkban az egyik elszáradt fában egy Szűz Mária szobor van, történt ugyanis, hogy a fába villám vágott, kettéhasítva azt, majd a Somssich család egyik tagja a kastély oldalában álló egyik szobrot a széthasadt fába tette, ami ettől meggyógyult. A szóbeszéd szerint a szobor a mai napig ebben a fában várja a szabadulást.

Az ezernyolcszázas évek közepén egy nemesi felkelés során a kastélyt kirabolták, de a felkelés leverése után a pénzt sikerült visszaszerezni. A Somssichok, művelt emberek lévén, rengeteg könyvet gyűjtöttek be az évtizedek során. Kanyar József történész szerint a kastélyban mintegy 10 ezer kötetre rúgó könyvtár volt, ám a legtöbbje megsemmisült, ráadásul nem eltűnt, hanem egész egyszerűen a kommunista hatalomátvétel után elégették őket.

A második világháború után rövid ideig orvosi rendelő működött az épületben. Euztán az 1953-ban alapított Somogysárdi Állami Ménesgazdaság kapta meg használatra, majd az épület – a ménessel együtt – a Kutasi Állami Gazdaság kezelésébe került. 1982-ben elindult ugyan egy állami kastélymentő akció, aminek keretében egy vállalat kvázi örökbe fogad egy kastélyt. Akkor a 13. számú Volán Vállalat vállalta volna a renoválást, de ebből semmi nem lett. 1993-tól 2007-ig a Országos Rendőr-főkapitányság lovas bázisa lett, azóta pedig üresen áll. Jelenleg csak a park van olyan állapotban, ami a régi időkhöz méltó, hangzott el.

Varga Máté az előadása végén elmondta, hogy most még olyan állapotban van az épület, hogy még meg lehetne menteni, de ha hamarosan nem tesznek lépéseket a helyreállításra, akkor évek múlva már visszafordíthatatlan lesz a pusztulás.

Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu
Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu

(Nyitókép: Röhrig Dániel)

Megosztás