A szerelmesek napján várják a véradókat Nagyatádon

Február 14-én lesz a kórház vérellátójában a következő véradási időpont. Délelőtt 10 és délután 3 óra között várják a véradókat. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten 390 ezer véradással biztosítható.

A zavartalan vérellátáshoz munkanapokra lebontva napi 1600-1800 véradóra van szükség az országban – írja a Katasztrófavédelem. Van olyan vércsoport, amiből 4 napra elegendő készlet van az egész országban.

Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat
Forrás: Országos Vérellátó Szolgálat

Nagyatádon legközelebb a szerelmesek napján van lehetőség véradásra a Nagyatádi Kórház vérellátójában délelőtt 10 és délután 3 óra között, de Somogyszobra is szerveznek kiszállásos véradást. Ez február 23-án (csütörtök) délután 1 és délután 4 óra között lesz a helyi idősek napközi otthonában.

Az Országos Vérállató Szolgálat adatai szerint évről évre csökken a véradási kedv Magyarországon. Míg 2003-ban csaknem félmillió egység vért vettek le a munkatársaik, addig 2021-re ez a szám 333 ezerre csökkent. Pedig egy véradással három életet is meg lehet menteni, ugyanis minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát.

Somogyban is csökkenő tendencia mutatkozik. A statisztikai hivatal közlése szerint volt olyan év, amikor 18 ezer somogyi adott vért, a legutolsó elérhető adatokból az olvasható ki, hogy csupán 12 ezren keresték fel a vérellátót. Ennek ellenére 100 lakosra vetítve jóval az országos átlag felett teljesítenek a vármegyei véradók, ugyanis országosan 100 emberből átlagosan 3,4-en jelentkeznek véradásra, addig Somogyban ez a szám 4,2 volt 2021-ben.

Megosztás