A tündérmálna alkotója: csodás érzés örömet szerezni
A másfél éves Lili két falat között ütötte az asztalt, hogy még – idézi a kezdeteket Marcsi, végül a férje döntötte el: megépítik a cukrászműhelyt. Kézműves sütiket, tortákat készít, kizárólag minőségi alapanyagokból.
Belga csokiból, 82 százalékos vajból és 35 százalékos tejszínből készülnek a finomságok, Marcsi azt vallja, inkább kevesebbet együnk, de az igazán jó legyen.
Amúgy közgazdász végzettségű, logisztikusként, majd pénzügyesként dolgozott, megszülettek a kislányai, és közben elvégzett egy cukrász tanfolyamot. Előbb csak hobbiból sütögetett, no, meg a családnak, aztán egyre több megkeresést kapott, végül a férje mondta ki a végső szót, márpedig megépítik a műhelyt.
– Névnapi ajándékként nyílt 2020 nyarán, a covid miatt nem volt egyszerű sem az engedélyeztetése, sem a működtetése. Amikor pl. az iskolában közölték, hogy akkor mostantól két hét karantén, akkor a két kicsi mellett maradtak az éjszakázások meg a nagyszülők segítsége. Többnyire hétvégére érkezik megrendelés, tehát a csütörtök és a péntek a leginkább megterhelő – meséli Novics-Pruneán Annamária.
Videókból is képezi magát, és több csoportos képzésen részt vett: mézeskalács-, macaron-, ostyavirág- és csokivirág-készítőn, neves cukrászok workshopján. Most egy mindenmentes tanfolyamra fog menni, magos őrleményekből és növényi alapanyagokból készülő krémekből tanul cukrásztermékeket sütni. Ezekre is egyre nagyobb az igény, a tudatosabb fogyasztók és az egyes összetevőkre érzékenyebbek miatt.
Fél évig rászoruló családoknak sütött egy-egy szülinapi tortát. Ajándékutalványt is fölajánl bálokba, a bölcsi vagy az óvoda rendezvényére, az iskolába tortát süt. Általában születésnapra, keresztelőre és lakodalomra rendelnek tőle. Hétvégékre szelet sütiket süt, a mostani ajánlatban éppen csokis keksz, cukormentes barackos buboréktorta és macaron szerepel. Kávézóba is szállított, de a katás szigorítás óta csak magánszemélyeknek számlázhat.
A Tündérvarázs Cukrászműhely hivatalosan működik, minden szükséges engedéllyel, a hatóság rendszeresen ellenőrzi
– hangsúlyozza Marcsi. – Nem ipari gépekkel dolgozom, itt nincs tömeggyártás, minden gép és eszköz háztartási. Kézműves, házi cukrásztermékeket készítek, méghozzá a lehető legjobb alapanyagokból.
Ezeket az interneten rendeli, hűtőkocsival szállítják ki számára. A minőségből mostanában sem enged, pedig folyamatosan drágulnak az alapanyagok, azt mondja, ezért kerül nála 900-1000 forintba egy szelet, 4-500 forintból nem lehet elsőrangú sütit készíteni. Ezért is meglepő, hogy nem kifejezetten a jómódúak vásárolnak tőle, változatos a megrendelői köre. Mintegy ötvenféle süti és torta szerepel az ízlistáján. Elárulja, az ő és a családja kedvence is az őrség zöld aranya.
Eredeti recept alapján, ugyanazokból az alapanyagokból készítem, mint amikből a Magyarország tortája 2016. győztese. Mindannyiunk egyik kedvence, amikor Lili még másfél éves volt, két falat között ütötte az asztalt, hogy még. A másik a tündérmálna, ami egy vaníliás, málnazselés, mandularopogóssal készült torta, tulajdonképpen az én kreálmányom. Nagyon szeretem még a csokis és a kávés sütiket, no, meg a buenót.
Külső megjelenésüket tekintve egyre ritkábbak a burkolt (marcipánnal vagy fondanttal) torták, ugyancsak kevesebben keresik a formatortákat. Készített már lófej alakút, más a Mini Morris autóját formáztatta meg vele, a Micimackótól a katicabogárig széles volt a paletta.
– Most már lakodalmakra is a letisztultabb formákat választják, a szolidan díszített vintage tortákat. Van, aki heti rendszerességgel rendel tőlem, más évente csak egyszer, gyakran a gyermeke szülinapjára.
– Vannak szezonális termékek is, most pl. macaronból összeállított ajándékdobozokat készítek karácsony előtt.
Marcsi számára az a fontos, hogy elsőrangú házias termékeket állítson elő, mesterséges ízfokozók, tartósítószerek nélkül, „akárcsak régen a nagyinál”.
– Mindig is szerettem alkotni, kreatívkodni. Régebben horgoltam, kötöttem, gyöngyből készítettem ékszereket, figurákat. Ahogy felnőttem, külön költöztem a szüleimtől, a sütés szinte mindennapos része lett az életemnek, amikor időm volt, sütöttem. Kikapcsolt, feldobott, megnyugtatott. A hobbimmá vált, később így lett a hobbim a munkám.
Csodás érzés, amikor látom a megrendelő arcán az örömöt, különösen, ha mondjuk jön a kis ünnepelt is a tortáért, vagy kapok egy képet egy kisgyerekről a tortájával.