A Zongoramesék csillaga lett a Bárdos négy növendéke

A Baján megrendezett nemzetközi zongoraversenyen kiemelkedő eredményt értek el Horváth Petronella tanítványai. Négyen is bekerültek öt ország 370 versenyzője közül a legjobb 25-be, akiket behívtak a gálahangversenyre.

A III. Nemzetközi „Zongoramesék” Zongoraverseny életre hívója Ari-Bencses Anikó bajai zongoratanárnő, aki immár öt mesedarabot is írt. A hétfejű sárkány vagy éppen A muzsikus királyfi című mesékhez dallamokat szerzett, ezeket aztán illusztrátorok színesítették alkotásaikkal, így készültek a Zongoramesék a billentyűs hangszeren tanuló gyerekek számára. Közülük egyet kötelezően, a zeneirodalomból szabadon választva pedig egy másikat mutattak be a növendékek a bajai versenyen.

Ami egyre népszerűbb, idén már öt országból 370 versenyző nevezett rá, őket a zsűri online hallgatta meg, és csak a legjobb 25-öt hívták be a gálahangversenyre, a díjazás is ott történt – mesélte Horváth Petronella. – A 6 korcsoportból mi 3-ban indultunk, Csordás Lili, Radák Hédi, László Abigél és László Menyhért vehetett részt a gálán, ők a Zongoramesék csillaga díjat érdemelték ki, Zsiga Dorinát pedig ezüst díjjal jutalmazták.

A megmérettetés másnapján két Zongoramesét be is mutattak vetítéssel és narrációval, a zongorakíséretet pedig a díjazottak adhatták elő hozzá.

Horváth Petronella. Fotó: Röhrig Dániel
Horváth Petronella. Fotó: Röhrig Dániel

Nelli néni immár 31 éve tanít a Bárdos alapfokú művészeti iskolájában zongorát és időnként szolfézst. A nagyatádi zeneiskolának mintegy száz növendéke van jelenleg, ők nyolc hangszeren tanulhatnak: furulyán, trombitán, klarinéton, fuvolán, szaxofonon, csellón, hegedűn és zongorán. Öt főállású zenetanár, egy nyugdíjas és egy óraadó tanítja a növendékeket.

Megosztás