Ömlik a víz a 4 éve felújítás alatt álló iskolában

Inkább fürdőként lehetne már csak hasznosítani a helyiek szerint, azaz keresztet lehet rá vetni. A „Befektetés a jövőbe” pályázati szlogen alatt futó projektnek év végéig elszámolással be kellene fejeződnie, ami kizárt.

Megdöbbentő és elkeserítő állapotokat tükröz az a videó, amit olvasónk osztott meg az Atádhírrel a 2019 júniusa óta felújítást alatt álló babócsai iskola épületének jelenlegi állapotáról.

Babócsán meglehetős beletörődéssel szemlélik az emberek a hamarosan négy éve zajló, vagy inkább álló építkezést. Többnyire csak legyintenek, vagy keresetlen szavakkal illetik a vélt vagy valós felelősöket.

Én azért még bizakodom, hogy a gyerekem ide járhat, hogy valamikor lesz még itt iskola – mondta egy babakocsit toló édesanya.

Remélem, hogy ebből már nem lesz iskola, bár nem értek hozzá, nem vagyok statikus, de ez már veszélyes lehet, beázik a tetejétől az aljáig – utalt az épületben keletkezett károkra egy férfi.

Tény, hogy tetőszigetelés nélkül volt kénytelen átvészelni a telet az épület, a fagy és az esőzések pedig a videón és a fotókon is jól látható nyomokat hagyták rajta.

Élethosszig tartó tanulás újraértelmezve

A babócsai iskola kálváriája 2019 tanév végén kezdődött, akkor adták át az épületet a kivitelezőnek. A diákok és a pedagógusok azóta az egykori patika és a plébánia épületében tanulnak, ill. oktatnak. 1088 millió forintos uniós forrást nyert a beruházásra a Kaposvári Tankerületi Központ (KTK) mint az iskola fenntartója. A kivitelező APM Construct Kft. 2019 decemberében, fél év elteltével már érdemi munkát nem végzett a területen. 2020 májusában a KTK kezdeményezte a véghatáridő módosítását, de ezt az illetékes kormányhivatal nem hagyta jóvá, végül a KTK kénytelen volt felmondani a szerződést.

Csaknem két évvel később, 2022 februárjában aztán Szászfalvi László országgyűlési képviselő bejelentette a Facebook-oldalán, hogy a kormány 734 millió forintos többlettámogatással segíti az iskola felújítását. A beruházást 958 millió forintért (plusz áfa) a barcsi HM-BAU Kft. folytathatta alig több mint 13 százalékos készültségi fokban átvéve azt. Az új kivitelező 270 napot kapott az építkezés befejezésére. Pontosan ennyi millió forintot (270) utalt át a KTK első ütemben a barcsi vállalkozásnak azzal, hogy érje el a 25 százalékos készültségi szintet, utána nyújthat be újabb igényt.

A kivitelező tavaly májusban jelentette, hogy elérte a kívánt készültségi szintet, és benyújtotta az elszámolási kérelmét.

A tankerület erre három hónapig nem reagált, igazságügyi szakértőt fogadott, aki 23% fölötti teljesítési szintet állapított meg. Mi is fogadtunk egyet, ő bőven 25 % felettit rögzített, végül is nem fizetett a tankerület – válaszolta kérdésünkre István József, a HM-BAU képviseletében. – Ez óriási problémát okozott, ellehetetlenítette a kadarkúti munkánkat is, amit nem tudtunk befejezni, tulajdonképpen tönkretették a céget.

István József kérdésünkre elismerte, hogy „hamarosan hivatalosan is fölszámolás alá kerül” a HM-BAU Kft., de, ahogy fogalmazott, „nem gondolom, hogy mi hibáztunk”.

A falubeliek szerint a megbízó és a kivitelező a perre készülhetnek: a múlt héten jártak a helyszínen a tankerület, majd a vállalkozó képviselői, és az általuk megbízott független szakértők, „valamit fölmértek, rögzítették az állapotokat”. Úgy értesültünk, hogy a munkaterületet még mindig nem adta vissza a vállalkozó, holott a tankerület már öt hónapja, 2022 októberében azonnali hatállyal fölmondta az iskola kivitelezésére kötött szerződést.

Természetesen megkerestük a KTK-t is, egyebek között azt kérdeztük:

  • Az előző kivitelezővel szemben indított peres eljárás hol tart most?
  • Összesen mekkora összeget fizettek ki az egyik ill., a másik kivitelezőnek?
  • A műszaki szakvélemény szerint milyen készültségi és műszaki állapotban van jelenleg az iskolaépület?
  • Van-e jogi eljárás folyamatban a legutóbbi kivitelezővel szemben?

Az alábbi választ kaptuk:

A Kaposvári Tankerületi Központ a kivitelezést nem teljesítő vállalkozókkal szemben szerződésszegés okán felmondta a kivitelezési szerződéseket és bírósági eljárást kezdeményezett. Az ügyben folyamatban van a peres eljárás a Kaposvári Törvényszék előtt. A fenntartó a projekt Irányító Hatóságával és a felettes szervekkel együttműködve keresi a lehetőséget az intézmény felújításának befejezésére.

Az épületben uralkodó állapotokat látva aligha tűnik elhamarkodottnak a kijelentés, hogy ez a projekt már nem befejezhető. Annak ugyanis ez év végéig kellene megtörténnie, méghozzá a pénzügyi elszámolással együtt. Márpedig, ha nem valósul meg, akkor vissza kell fizetni az erre kapott pénzt, hogy pontosan mennyit, nem tisztázott: „csak” az 1,088 milliárdot, vagy a 734 millió forintot is (az utóbbi eu-s forrás volt-e vagy állami)? Az, hogy tetemes kár érte az adófizetőket, nem kérdés.

Megosztás