Áldozatuk példát adott a nemzetnek

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalom vértanúira, hőseire emlékeztek ma Nagyatádon is. A városi megemlékezésen a múzeum kertjében álló kopjafánál helyezték el a tisztelet koszorúit.

Október 6. 2001. óta nemzeti gyásznap. Ezen a napon végezték ki Aradon a 13 honvédtábornokot, Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét.

A nagyatádi megemlékezésen dr. Ludas László alpolgármester ünnepi beszédében egyebek között elmondta: az 1854-ig húzó megtorlás ideje alatt 120 halálos ítéletet hajtottak végre. A nemzet szabadságvágyát akarták vérbe fojtani, példát statuálva, megfélemlíteni a lakosságot. Emlékeztetett: a hős tábornokok többsége nem magyar származású volt.

A vértanúk áldozata példát és kitartást adott a nemzetnek – hangsúlyozta az alpolgármester. – A hűség, a becsület és a hazaszeretet példáját.

A megemlékezésen a Bárdos iskola diákjai adtak ünnepi műsort, amelyben a többi között felidézték a kivégzésre váró tábornokok utolsó sorait és cselekedeteit. Végül az önkormányzat, a civil szervezetek, a pártok és az intézmények elhelyezték a tisztelet és a megemlékezés virágait a kopjafánál.

A városi megemlékezésről később videós összefoglalót is láthatnak.

Megosztás