Alig néhány atádi oltatná be a gyerekekét

Ma délelőttig mindössze páran jelezték a nagyatádi gyerekorvosoknak, hogy koronavírus elleni vakcinát adatnának 5-11 éves gyereküknek. A gyerekorvosok igényfelmérésének a határideje holnap lejár.

A Covid-védőoltások hazai megítélése igencsak vegyes, ám a szülők még annál is kétkedőbbek a gyerekük esetében – ez derült ki a hozzánk eljutott visszajelzésekből.

Mi végül úgy döntöttünk, hogy beadatjuk a legkisebb gyerekünknek, mert legutóbb a nagylányunk lázasan került haza az egyetemről, megijedtünk, hogy mind védettek vagyunk, az egész család, csak pont a legkisebb nem – mondta egy nagyatádi édesanya. – Azt tapasztalom, hogy a gyerekek beoltásától sokan ódzkodnak. Igaz, hogy jópár másfajta kötelező oltás is van, amit megkapnak, mégis. Azt mondják, fejlődésben lévő szervezet, nem lehet biztosan tudni, milyen hatással lesz rá.

Mint ismert, hamarosan megérkezik Magyarországra az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer vakcina. A szülők előreláthatólag december 8-tól foglalhatnak majd online időpontot a gyerekeiknek.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő levelet küldött erről a házi gyerekorvosoknak. Eszerint a praxisukban előzetesen fel kell mérniük, hogy hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők. Minderre öt napjuk van, a határidő holnap lejár.

Nálunk eddig öt gyereknek kérték a korosztályba tartozó kb. 400-500-ból, akik a körzetünkben vannak – válaszolták érdeklődésünkre az egyik helyi gyermekorvosi rendelőben. Egy másikban pedig csupán egyetlen édesanya érdeklődött.

Az 5-11 évesek védőoltása amiatt is okozhat gondot, hogy most amúgy is viszonylag sok a beteg, főleg felső légúti tünetekre panaszkodó. A nagyatádi óvodákban a múlt héten jelzett tömeges megbetegedés nem csitult, a csoportok zömében továbbra is 5-8 kisgyerek van. Igaz, az általános iskolákban átlagos influenza-szezonnak megfelelő hiányzásokat tapasztalnak: az Árpádban pl. a 375 gyerekből csak 30-an nem járnak emiatt órákra. A koronavírus-helyzet is stagnál: a Bárdosban 4 fertőzött diákról és egy dolgozóról tudni, 66-an vannak hatósági házi karanténban, és 3 osztálynak tartanak digitális oktatást. Az iskolákban azt mondták, náluk nem érdeklődtek a szülők az oltás iránt.

Mi nemrég csináltattunk a két kisebbnek antitest tesztet, kiderült, hogy mindketten átestek már a Covid-fertőzésen, pedig a kislányunknál ennek semmi jele sem volt – mesélte egy másik édesanya. – Ez alapján azt gondolom, ha tömegesen elvégeznék ezeket a szűréseket, nagy meglepetések lennének. Mindenesetre nekem rokonszenvesebbnek tűnik, hogy, úgymond, a gyerekadagot adassam be, minthogy 12 éves koruk után a felnőtteknek szántat.

Egy atádi házaspár arról számolt be, nemrég oltatták be a 12 éves fiukat, és semmilyen panaszt nem okozott nála.

Az 5-11 évesek Pfizer vakcinája a felnőttek dózisának a harmada. A tájékoztatás szerint a védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lesz, bár a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják azt. A gyerekek koronavírus-oltásával kapcsolatos kérdésekre itt találnak válaszokat.

Megosztás