Árad a Rinya

Az elmúlt hetek esőzéseinek következtében csaknem egy métert emelkedett a Rinya vízszintje. A Hunyadi utcai híd tövében már az ártérre is kiöntött a patak vize.

Június 15-én este még 29 cm-t mért a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a babócsai Rinya nagyatádi mérőpontján. Egy héttel később, tegnap délután pedig már 130 cm-t.  A legnagyobb ugrás szombaton volt tapasztalható: aznap kevesebb, mint 24 óra alatt 64 cm-t emelkedett a Rinya.

Forrás: vizugy.hu
Forrás: vizugy.hu

A változás szembeötlő: a patak vize már az ártérre is kiömlött, ez a Hunyadi utcai hídról is látható. Az elmúlt héten meglehetősen bőséges csapadék hullott, hozzávetőlegesen 90 mm eső esett, a patak vízszintje ennek köszönhetően emelkedett meg egy métert.

Már az ártérre is kiöntött a víz
Már az ártérre is kiöntött a víz

A Rinya vízszintje nem is olyan régen érte le a legalacsonyabb történelmi rekordot: 2018. augusztus 28-án mindössze 6 cm-es volt. A legnagyobb vízállást pedig 2010. szeptember 20-án mérték, akkor 258 cm-ig felduzzadt.

A mostani nedves időjárás az egész ország vízhozamára hatással van: az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a Tisza vízszintjének emelkedése is tovább folytatódik, míg a Duna a következő napokban tetőzik majd.

Megosztás