Megszűnő Kaposvári Egyetem: a karok maradnak

Kritikus helyzetbe kerülhetett volna a Kaposvári Egyetem, ha önállóságát elveszítve nem olvad bele a Szent István Egyetembe – mondta az új agráregyetem leendő rektora, hozzátéve: minden kar megmarad Kaposváron.

Kaposvárt és egész Somogyot arcul csapásként érte április elején, hogy húsz év után megszűnik a Kaposvári Egyetem. Nem csak a puszta tény, a döntés módja méginkább megalázó volt: még az egyetem vezetői is az Országgyűlés honlapjáról szereztek tudomást róla, hogy a kormány javaslata szerint intézményük még a nyáron egyesül a Szent István Egyetemmel, valamint a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karával és az Eszterházy Egyetem gyöngyösi Károly Róbert campusával. Az új felsőoktatási intézmény Szent István Egyetem (SZIE) néven 2021. január 1-től állami vagyonkezelői alapítványi fenntartásba kerül.

Nem is tudtak mit írni a közleményükben: „jelenleg semmilyen információ nem áll rendelkezésünkre az integráció lebonyolítására vagy a jövőbeni működésre vonatkozóan”.

Az egész kaposvári felsőfokú képzés jövője kérdőjeleződött meg. Az oktatók és a hallgatók körében eluralkodott bizonytalanságot mi sem mutatja jobban, mint hogy tegnap dolgozói fórumot tartott az egyetemen a SZIE leendő rektora, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ jelenlegi főigazgatója.

Kezdődik az agrár-felsőoktatás integrációja, a jövő év elejére Szent István Egyetem név alatt öt kampusszal, 20 ezer hallgatóval és 3500-4000 dolgozóval Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jön létre – mondta a fórumot követő sajtótájékoztatón Gyuricza Csaba.

Beszámolója szerint július végén a gödöllői Szent István Egyetembe beolvad a veszprémi Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon kara és az egri Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert kampusza. A Szent István Egyetem és a Kaposvári Egyetem augusztus 1-jén összeolvad, az intézmény január 1-jén alapítványi fenntartásba kerül, és csatlakozik hozzá a hazai agrárkutatást összefogó Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 intézménye és négy gazdasági társasága.
Gyuricza Csaba a döntést a hallgatói létszám csökkenésével, a hatékonyabb működés szükségességével indokolta. Elmondta, hogy idén a tavalyinál 18-20 százalékkal kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, a csökkenés az agrárképzésben 30-40, a pedagógiai képzésben 50 százalékos.

Az összeolvadás nélkül pár éven belül kritikus helyzetbe kerülhetett volna a kaposvári felsőoktatás – jegyezte meg, utalva arra, hogy a Kaposvári Egyetem négy kara közül kettő agrár- és pedagógiai képzésekben érdekelt.
A főigazgató kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az integráció után a kampuszokat főigazgatók vezetik, az egységek működéséhez szükséges forrásokat biztosítják. A kampuszok, illetve a Kaposvári Egyetem dolgozói augusztus 1-jével a Szent István Egyetem dolgozói lesznek, a Kaposvári Egyetem mind a négy kara, köztük a gazdaságtudományi és a művészeti kar is tovább működhet. A Szent István Egyetem nem agráregyetemmé, hanem agrárfókuszú egyetemmé válik, ahol más tudományterületeknek is helyük van – hangoztatta.

A leendő rektor szerint az agrárképzés aránya még a világ vezető agráregyetemein sem éri el az 50 százalékot, ráadásul a Kaposváron jelen lévő gazdaságtudományi képzés kapcsolódik az agráriumhoz, a pedagógiai terület elengedhetetlen szaktanárok képzéséhez, a művészeti oktatás pedig a palettát színesíti.

Megosztás