Atád ízei – Tormából nagyhatalom vagyunk

Tudták, hogy hazánk elégíti ki Európa torma iránti igényének 90%-át?
Debrecentől keletre 12 település termelői adják ennek a mennyiségnek a nagy részét. A körzet termése szezononként 8400 tonna körül alakul.

A torma a mustár családjába tartozik. Erős csípőssége mellé kicsi édes mellékíz is társul. Igazán különleges fűszerünk. A tormát nem lehet kicsit szeretni, megosztó növény: vagy imádjuk, vagy utáljuk. Mivel beltartalmi értékei magasak, ezért az utálkozóknak is érdemes lehet újra átgondolni, kóstolni a tormát.

Rengeteg vitaminja közül C-vitaminból tartalmaz a legtöbbet. Vírus- és gombaölő hatása mellett hányingerre is hatásos. Kalória-tartalma szinte nulla. Borogatásként pedig kiváló izomlazító, görcsoldó.

Én a tormaimádók táborát növelem, így alig vártam, hogy a saját tormámat ehessem. A termelésem megkezdéséhez saját ötlettől vezérelve vettem egy tormát az egyik bevásárló-áruházban. Olyat választottam, aminek voltak pici zöld hajtásai, vagyis élt. Ezt itthon négybe vágtam, és a magas ágyásom négy sarkába egyszerűen beledugtam a földbe. Az eredmény magáért beszél, és ez csak az egyik tő, annak is csak a harmada.

Természetesen ecetes tormát készítettem belőle. Bevallom, megkönnyeztem a műveletet. 

A torma ízvilága bármelyik ételünket remekül feldobja. Így történt ez az angol Yorkshire pudinggal, mikor kísérletezésképpen beletettem ezt a csodás alapanyagot. Új nevet is adtam neki: tormás puffancs.

A lisztet a tojással, a tejjel és a fűszerekkel alaposan csomómentesre keverjük. Közben a sütőt felmelegítjük 220 fokra. A forró sütőbe be kell rakni a fém muffin-sütőformát úgy, hogy a lyukakba olajat kell tölteni. Annyi olajat töltsünk, hogy az alján megálljon. Tegyük vissza a sütőbe, míg forrni nem kezd. Akkor húzzuk ki, és a kész tésztát önts ük a lyukakba. Gyorsan dolgozzunk, hogy minél előbb visszatehessük sülni. Így lesznek szép magasak a puffancsok. Körülbelül 20 perc alatt készre sülnek.

Fogyaszthatjuk magában, vagy jó szaftos húsételek mellé köretnek.

Bevásárlólista: (12 lyukú formához)

15 dkg liszt, 4 egész tojás, 200 ml tej, só, bors, 1 ek. reszelt torma, olaj a sütéshez.

Megosztás