Átadták az áttelepített présházat a somogyszobi Vilma-napon

Deszkáról deszkára került át a Vilma-ház udvarára, ahol aztán eredeti állapota szerint újraépítették: a Vincze család 140 éves présházát szombat délután hagyományőrző műsorok kíséretében adták át Somogyszobon.

Különleges Vilma-napi rendezvényen vehettek részt az érdeklődők szombat délután: az Antalfi család által a Vilma Háza Alapítványának adományozott, majd közösségi erővel Segesdről Somogyszobra költöztetett présházat adták át.

A hagyományőrző műsorok előtt beszédet mondott Szászfalvi László országgyűlési képviselő: ebben a tradícióink ápolásának fontossága, illetve azok nemzetmegtartó szerepe volt a központi gondolat. Az ezekért folytatott munkába illeszkedik az alapítvány tevékenysége, és ezen belül a présház eredeti állapotban való megőrzése is.

A közönséget ezt követően a Czindery Szépmíves Céh szórakoztatta, melynek tagjai Gárdonyi Géza humoros írásaiból készült válogatással álltak színpadra.

A Göre Gábor bíró úr történeteit megelevenítő társulat előadása után Spanics Ágnes, a Vilma Háza Alapítvány kuratóriumának vezetőjének beszéde következett, melyben köszönetet mondott Szászfalvi László képviselőnek és a présház áttelepítésében résztvevőknek. Az épület közel másfél évszázados történetének elbeszélésében kiemelt szerepet kapott az áttelepítés, melynek lezáró eseménye a mai átadás volt.

A présház felépítése közösségi összefogással sikerült – emelte ki beszédében az alapítvány kuratóriumának vezetője, majd az épület történetére tért rá. – A pincét annak idején Vincze György építette kb. 130-140 éve. Az ő családjáé volt a nyolcvanas évek közepéig, majd kétszer cserélt gazdát, amíg Antalfiék tulajdonába került, s ők felajánlották a Vilma-háznak.

A Vilma-napok éves hagyományává vált az alapítványért sokat tett tagok díjazása, ami ezúttal sem maradt el: a jutalmat elnyerők egy-egy kézműves vázát kaptak, melyeket Spanics Katalin keramikus készített. A vázákat Eller János, Somogyszob díszpolgára adta át.

A tagok díjazása után a szennai Ördögcérna tánccsoport előadása következett Czigány Tamás dudakíséretével, majd a Regélők énekegyüttes adta elő műsorát.

Megosztás