Az adysok is elbúcsúztak

Öt osztály ballagott el az Ady gimnáziumból szombat délelőtt. Ezek közül három érettségire, kettő pedig szakmai vizsgára készül. A búcsúzó középiskolások közül nyolcvanan kezdik meg hétfőn reggel az érettségi vizsgákat.

A végzősök közül négyen is a mikrofonhoz álltak, hogy búcsút vehessenek iskolájuktól. Frappáns beszédeikben felelevenedtek tanulmányaik. „Biológiából szerzett ismereteimet alkalmazva kijelenthetem, hogy az itt ülő ballagók a természetes szelekció során fennmaradt, legfejlettebb, legéletképesebb egyedek csoportja.” Hangzott el egyikőjük búcsúzó szövegében a hallgatóságot jó kedvre derítő mondat. Ha lefordítanánk, így is hangozhatna ez a mondtat: felnőttünk…

Dr. Büttnerné Bódi Ágnes igazgatónő ünnepi köszöntőjében egy hasonlattal bíztatta a végzősöket. Akárcsak gyermekkoruk meséiben a király három fiát, ő is útnak indította a diákokat is: menjenek, és lássanak világot, hiszen most úgy érezhetik, kinőtték városukat. Ám, ha megismeték a nagyvilágot, tanultak belőle és eleget tapasztaltak, jöjjenek vissza, és „örököljék meg a fele királyságot”, vagyis építsék tovább azt, amit felmenőik elkezdtek.

A hagyományokhoz híven, most is készültek az alsóbb évfolyamosok zenés-irodalmi műsorral, hogy ezzel köszöntsék végzős társaikat. A megható dallamok és verssorok több végzős szemébe is könnyeket csaltak.

Az ünnepség végén átadták az iskola legrangosabb elismerését, az Ady Díjat. Idén négy végzős vehette át az oklevelet. A díjat a Pro Futuro alapítvány támogatja, amelynek jóvoltából minden Ady díjas diák 50.000 forint jutalomban is részesül. A kitüntetéseket az alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Pósa István adta át. Ezen kívül hét Aranykoszorús Jelvénnyel díjazták azokat a tanulókat, akik éveken át tartó magas színvonalú munkájukkal emelték iskolájuk hírnevét. A jeles tanulmányi eredményeket könyvjutalommal díjazták. A szakmai képesítést szerzők munkáját is díjazták: számukra két elismerő oklevelet is kiosztottak az ünnepségen.

 

Megosztás