Az infláció és az energiaválság ellenére jó évet zárt Nagyatád

A képviselő-testület csütörtöki ülésén a testület értékelte a 2020-ban elfogadott városfejlesztési és gazdasági programot. Ezen felül a 2022-es költségvetés beszámolója, mérlege is napirendre került.

A 2020-ban elfogadott városfejlesztési és gazdasági programban fogalmazta meg az önkormányzat, hogy mit szeretnének megvalósítani Nagyatádon. Ez a program minden önkormányzati tevékenységre kiterjed.

– Azt szokták mondani, hogy a városfejlesztés meghatározza egy város jövőjét – fogalmazott a polgármester. – De a városfejlesztés nemcsak építkezéseket, beruházásokat, beszerzéseket jelent, hanem azt, hogy alkalmazkodunk-e azokhoz a körülményekhez, amelyek között dolgozunk, és megteremtjük-e azokat a feltételeket, amelyek a város fejlődését szolgálják. Ezek a célok nem az önkormányzat céljai, hanem a Nagyatádon élő emberek, az itt tevékenységet végző vállalkozások, szolgáltatók érdekeivel, céljaival van összhangban.

Elhangzott az is, hogy egy egészen különleges időszakban fogadták el a programot, akkor, amikor a koronavírus-járvány a 2020-as évet teljesen, a 2021-es év nagy részét ellehetetlenítette, ami két dologban foglalható össze: a cselekvőképesség lebénítása, hisz az város intézményei nem tudtak dolgozni, szintúgy a városháza sem, ezért lassú volt az előrejutás. A másik az anyagi, pénzügyi, finanszírozási kérdés: 100 millió forint veszteség érte az önkormányzatot a fenti időszakban (nem lehetett a helypénzeket, bérleti díjakat szedni, az árakat megemelni, a gépjárműadó beszedését sem az önkormányzatok végzik a járvány óta), de azért ennyi, mert egy sor olyan intézkedést hoztak, amikkel mintegy 100 millió forintot takarított meg a város a működése során.

– Elértük a 2022-es évet, úgy gondoltuk, hogy a járvány már mögöttünk van. Majd jött a soha nem látott infláció, ami az önkormányzatokat ugyanúgy érinti, mint a családokat és a vállalkozásokat. Ezzel párhuzamosan kialakult az energiaválság. Ezek a tényezők együttesen sokkszerűen hatottak az önkormányzatokra, de ilyen feltételek között tudom azt mondani, hogy a tennivalóinkat és a feladatainkat a programban megfogalmaztak szerint végeztük el, és azt mondhatom, hogy időarányosan ott tartunk, ahol lehet. Ez az időszak többlet-erőfeszítést, nagyobb figyelmet, hatékonyabb munkát igényelt mindenkitől – mondta el Ormai István.

Az elmúlt 4 évben 7 milliárd 300 millió forint pályázati pénzt nyert el a város, ebből mintegy 2 milliárd forint még rendelkezésre áll.

– A céljaink megvalósításának irányába haladunk, és időben is jól állunk – fogalmazott a polgármester.

Napirendre került a 2022-es költségvetés mérlege és beszámolója, amelyből kiderült, hogy mintegy 7 milliárd forintból gazdálkodott a város 2022-ben, ebből az önkormányzatnak és az intézményeinek a saját bevétele 1 milliárd 153 millió forint volt, míg a munkához és a feladatállátáshoz 2022-ben 1 milliárd 137 millió forintot kapott Nagyatád az államtól.

– Az energiaválság ellenére egy vállalható, jó évet zártunk. Ha az infláció és az energiaár-emelkedések miatt nem hozunk hatékonyságjavító intézkedéseket mindenhol, és időben nem indulnak el a megtakarítást eredményező intézkedések, akkor nem tudnánk most jó szívvel lezárni a 2022-es évet. Ezeknek köszönhetően most egy olyan gazdasági évet tudunk zárni, ami vállalható alapot ad ahhoz, hogy a 2023-as év jobb legyen.

A városfejlesztési és gazdasági program ezen a linken érhető el, míg a 2022-es év költségvetésének beszámolója az alábbi linkre kattintva olvasható.

Megosztás