Az ország legerősebb tűzoltója lett Kiss János

A bolhási önkéntes tűzoltó, Kiss János vihette haza az ország legerősebb tűzoltójának járó vándorkupát. A többi között egy 19 kilós tömlővel kellett fölszaladnia a 3. emeletre, és egy 80 kilós bábut kellett elhúznia.

Immár harmadszor adott otthont Vas megye a „TFA-FCC HUNGARY-Bük”, az ország legerősebb tűzoltója tűzoltóversenynek szeptember 3-án. A pénteki versenyre a fővárosból és az ország szinte minden megyéjéből érkeztek tűzoltók a büki gyógyfürdő előtti parkolóba, hogy egy év kihagyás után megmutassák, mire képes egy vérbeli tűzoltó. Somogy megyéből is nevezett több hivatásos és önkéntes tűzoltó, nem hiába, hiszen újfent Somogyországba került a vándorkupa, amely az ország legerősebb tűzoltójának jár.

A kora reggeli órákban nagy volt a készülődés, minden versenyző izgatottan, az izmokat bemelegítve várta, hogy a megnyitót követően rajthoz állhasson, és egy év kihagyás után megmutathassa, hogy kitartásának és erőnlétének köszönhetően ő az ország legerősebb tűzoltója.

A megnyitót követően a versenyzőknek izzasztó feladatok sorát végrehajtva kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, állóképességüket. Az első pályát a női és férfi versenyzők egyaránt légzőkészülékben teljesítették. Itt a Firefighter Combat Challenge névre hallgató speciális akadálypálya egyes elemeit kellett megoldaniuk, a többi között egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett elhúzniuk, egy 70 kilós vassúlyt pedig kalapáccsal arrébb ütni másfél méterre. Az akadályokat a legtöbb versenyző sikeresen teljesítette, tanúbizonyságot téve arról, hogy milyen állóképesség és kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkormányzatiak, önkéntesek vagy létesítményiek. A legfőbb rivális az idő volt, hiszen mindenki a legjobb eredményre törekedett a legrövidebb idő alatt. A két időeredmény összeadódott, így alakult ki a végső sorrend.

A férfiak között a 30 év alattiak versenyében a kaposvári KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltója, ifjabb Bodó László bizonyult a legjobbnak. A 30-40 év közötti kategóriát a Bolhási Önkéntes Tűzoltóság színeiben induló Kiss János nyerte. A 40 évnél idősebbeknél pedig Taskovics Sándor tűzoltó főhadnagy (Badacsonytomaj HTP) futotta a legjobb időt. A nőknél 30 év alatt Istványi Nóra tűzoltó főhadnagy (Eger HTP) hódította el az elsőséget, a 30-40 közötti korosztály legjobbja pedig dr. Ódor-Sápi Csilla (KÖTÉL Egyesület) lett. A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Karsai Zoltán tűzoltó törzsőrmester (Mosonmagyaróvár HTP) nyerte el. Az abszolút kategória győztese pedig Kiss János (Bolhás ÖTE) lett, így ő vehette át a vándorkupát. János több versenyt is nyert már korábban, és egyébként a Nagyatádi HTP munkatársa.

Somogy megyéből Balogh Krisztián tűzoltó százados, Nagy Imre tűzoltó törzsőrmester, Privóczky Krisztián tűzoltó őrmester, Lenner Olivér tűzoltó őrmester, Rózsa Dániel tűzoltó őrmester, Kováts Dávid tűzoltó őrmester és Veres Soma Dániel tűzoltó őrmester is sikeresen teljesítette a kihívást. A legjobb női önkéntes tűzoltó pedig a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltója, Török Eszter lett, aki korcsoportjában a második helyezést érte el.

Megosztás