Az összes nagyatádi védőnő aláírta az új szerződését

Júliustól a védőnőket már nem az önkormányzat, hanem az állam foglalkoztatja, azonban maradnak a mostani helyükön, ugyanazokkal a berendezésekkel, eszközökkel, mint eddig. Az önkormányzatoknak gondnoki szerepet szánnak.

Aláírtak az új szerződésüket a nagyatádi és a Nagyatád környéki védőnők, írta válaszában a Kaposi Mór Oktató Kórház a megkeresésünkre, egészen pontosan azt válaszolták:

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal a vármegyében 2023. június 30-ig védőnői feladatot ellátott valamennyi munkatárs aláírta az új szerződését, így a Nagyatádon és környékén dolgozók is.

A védőnői szolgálat működésében az átadás-átvételt követően nem várható változás: az ellátottak továbbra is a megszokott helyen és időpontokban érhetik el védőnőjüket.

Ugyanis júliustól a védőnői szolgálat állami fenntartásba került, ami azt jelenti, hogy a nagyatádi védőnők munkáltatója e hónap elejétől kezdve nem az önkormányzat, hanem a területileg illetékes vármegyei kórház, jelen esetben a Kaposi Mór Oktató Kórház lett, és hasonló helyzet állt elő, mint korábban az iskolák államosítása kapcsán: az érdemi, szakmai munkát elvették az önkormányzatoktól, miközben az épület, ahol a védőnők dolgoznak, ugyan az állam tulajdonában, de az önkormányzat vagyonhasznosításában maradt, az ingóságok pedig teljes egészében önkormányzat tulajdonát képezik, valamint a takarítást, karbantartást továbbra is az város végzi.

A legutóbbi testületi ülésen elhangzott: érdekes és különleges helyzet ez. Az épület energetikai ellátást a Nagyatádi Kórház biztosítja, így a védőnői szolgálat által használt ingatlan energiaszámláit júliustól kezdve a város helyett a Kaposi Mór Oktató Kórház fizeti. A többi szolgáltatás beágyazódik az önkormányzat rendszerébe, ám ezeket továbbszámlázza a Kaposi Mór Oktató Kórháznak mindazon szolgáltatásokkal együtt, amelyeket ott az önkormányzat biztosít.

– Ez a helyzet tartósan nem lesz működőképes, ám mindenben partnerek vagyunk, de gondnokok nem akarunk lenni – hangzott el a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Megosztás