Megkapta a járóbeteg-finanszírozást a nagyatádi CT

A kórház CT-laborja tavaly februárban kapta meg a működési engedélyt. Ám azóta sem finanszírozta a társadalombiztosító a járóbetegek ellátását. Ez most megtörtént – jelentette be sajtótájékoztatón Szászfalvi László.

A térség országgyűlési képviselője elmondta: április 1-től visszamenőleg éves szinten 121 millió forintos finanszírozást fog kapni a Nagyatádi Kórház modern diagnosztikai laborja. Ez tegnap hivatalosan is megjelent az Egészségügyi Közlönyben.

Tegnap éppen az ezredik beteget látták el a nagyatádi CT-ben. Ez a szám mostantól jelentősen emelkedni fog, hiszen most már teljes kapacitással fog működni a labor – jelentette be Szászfalvi László. – Tavaly még úgy gondoltuk, gyorsabban fog menni a finanszírozása, de ettől kezdve már tényleg mindenféle ellátást tud biztosítani, ami több évtizedes álma volt a térségnek.

Megköszönte a rendelkezésre álló szakemberek munkáját, továbbá mindazokét, akik segítették a komputer tomográf megvásárlását és telepítését. A kormány mintegy 100 millió forintot adott az eszköz megvásárlására, majd a térség önkormányzatai, vállalkozói 22 millió forinttal járultak hozzá a labor kialakításához.

Mint elmondta: az Orbán Viktor miniszterelnöknél bő egy hónapja tett látogatása során ez volt a legfontosabb felmerült kérdés. A kormányfői támogatás azt eredményezte, hogy ez a finanszírozás megvalósulhatott. A kormányzat számára fontos, a vidéki emberek egészsége – tette hozzá.

Úgy gondolom, hogy a kórház működése szempontjából általánosságban is nagy jelentőségű ez a döntés – hangsúlyozta Szászfalvi László. – Az évi 121 millió forint azt is jelenti, hogy a kórház éves adósságának egy jelentős részét ez a többlettámogatás csökkenteni fogja.

Legutóbb tavaly szeptemberben írtunk erről: akkor 395 millió forint lejárt tartozást görgetett maga előtt a Nagyatádi Kórház. Egyébként az intézmény ellátási területén mintegy 70 ezer ember él: a nagyatádi, a csurgói és a barcsi járásban. Közülük havonta átlagosan 300 embernek van szüksége arra, hogy CT-vizsgálatra küldjék. Ez valósult meg most.

A Nagyatádi Kórház CT-laborjáról már sokszor írtunk: történetének tavaly nyárig tartó összefoglalóját itt találják. Akkor jelentek meg a kórház honlapján a térítéses vizsgálatok árai. Azt követően Ormai István polgármester többször is sürgette a betegek ellátása szempontjából meghatározó fontosságú labor működésének megoldását. Szeptemberben levelet írt az egészségügyért felelős államtitkárnak, decemberben ismét, mondván: elfogadhatatlan, igazságtalan és ésszerűtlen, hogy 10 hónap után sem finanszírozza az állam a nagyatád CT járóbeteg-ellátását. Személyes találkozót is sürgetett az ügyben, ám erre már nem kapott választ.

2020 áprilisában viszont végre megoldódott a helyzet: ezentúl sem elutazniuk nem kell a térség betegeinek CT-vizsgálatra, sem heteket, hónapokat várólistán tölteniük, sem pedig több tízezer forintot fizetniük. Itt, a lakóhelyükhöz közel megkaphatják ezt az egészségügyi ellátást.

CT-finanszírozás.png

 

Megosztás