Bence a világ 13. legjobb ugrókötelese Sanghajban!

32 versenyzőből egyéni gyakorlatával a 12., összetettben a 13. helyen végzett a nagyatádi Novográdecz Bence a sanghaji kötélugró világbajnokságon. Korcsoportja legfiatalabbjaként sikerült a középmezőny elején végeznie.

Bence a 15 év felettiek korcsoportjába került, ahol a maga 14,5 évével ő volt a legfiatalabb versenyző. Édesanyja beszámolója szerint rutinos, tapasztalt versenyzőkkel tűzdelt, 32 fős mezőnyben tehette magát próbára. Végül egyéni gyakorlatával a 12., míg összetettben a 13. helyet szerezte meg.

Bence edzője a Nagyatádi Kötélugró Klub közösségi oldalán így nyilatkozott: „Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy Bencét és jómagamat hozzásegítettek ehhez az élmény dús kötélugró világbajnokság részvételéhez. Egy rövid beszámolóval próbálom átadni azt a sok mindent, amivel találkoztunk.”

Jüngling-Czotter Éva beszámolója szerint a rendkívüli versenytapasztalat mellett a kalandos utazás és a környezetváltozás is örökké emlékezetes marad.

Már a repülőút is izgalmakkal teli előzetese volt a versenynek. A VB-re tartó nagyatádi „delegáció” Frankfurti átszállással tervezte az utat, ám ez meghiúsult, mivel a Frankfurtból Sanghajba tartó járatot tájfun miatt törölték. „Még jó hogy nem a levegőben tapasztaltuk meg.” Írja Éva. Végül úgy döntöttek, visszautaznak Münchenbe, majd onnan Tokióba, hogy így közelebb kerüljenek a célhoz. Ott 9 órát várakoztak, hogy „tájfunmentes” legyen a világbajnokság helyszíne. Így alakult, hogy Bencéék 40 órányi utazás után érkeztek meg Sanghajba. Szerencsére előrelátásuknak köszönhetően amúgy is 1 napot rászántak az utazásra: a 6 órás időeltolódás miatt ugyanis mindenképp szükség volt egy plusznapra. Július 23-án érkeztek meg az utazók, a verseny pedig 24-én kezdődött. További előnyt jelentett Bence számára, hogy az ő versenynapja július 26. volt. Ez nagy segítség volt ahhoz, hogy az időeltolódást és a környezetváltozást nagyjából megszokják. A magas páratartalom okozta légszomj, a minden épületben működő légkondicionálás megnehezítette az edzési körülményeket, és pár nap múlva a hazai ízek hiánya is megjelent a társaság körében. Ám mindezek ellenére a lehető legtöbb edzéssel próbáltak készülni Bence versenyére, és egyedül a 26-ára próbáltak koncentrálni.

„Nem voltak elvárásaim Bencével szemben, csak azt kértem, hogy amit megtanult, azt csinálja meg jól! Három versenyszámból áll az egyéni indulás. Egy 30 mp-es gyorsaságiból, egy 180 mp-es, állóképességi gyorsaságiból és egy 75 mp-es egyéni gyakorlatból. Ezek közül Bencének az egyéni gyakorlat az erőssége. A verseny először mindig a gyorsasági versenyszámokkal kezdődik, és a gyakorlatot mutatják be utoljára. Vagyis a kevésbé kedvelt volt az első napirendi pont, ezeken túl jött a legkedvesebb versenyszám: a 30 mp. Gyorsaságiban 77-et futott Bence, mellyel a középmezőnybe került. A 180 mp-ben pedig 365-öt, amely inkább a mezőny alsóbb végéhez volt elég. A gyakorlatában egy pici hiba volt, amely a 12. helyre volt elég. Koncentráltan, összeszedetten mutatta be gyakorlatát. Így mindent összevetve, a középmezőny elején, a 13. helyen fejezte be.
Öröm és hálaérzés volt bennem, az izgalmon felül. A nyílt bajnokságon indult Bence a 15 évnél idősebbeknél, és ahogy néztem legfiatalabbként. Voltak rutinosak, jó gyorsulásúak, tapasztaltak, ezek mellett helyt állt és a várt eredményt hozta.” Írja az edző bejegyzésében.

A Sanghajban töltött 10 nap remek élmény volt a csapatnak. Megtapasztalhatták, hogyan épül fel a kötélugró sportág a világba: 16 ország közel 700 versenyzője volt jelen a világbajnokságon. Az igény a fejlődésre és a tanulásra egyértelműen jelen van a sportoló és edzője céljai közt. A bajnokság után új célokat tűztek ki, és új elképzeléseik szerint igyekeznek majd dolgozni.

A világbajnokság alatt egyébként sportági rekordok dőltek meg, a 6 aktív napon keresztül számos nagy közdelemnek lehettek tanúi a résztvevők: időnként erejükön, egészségükön felül teljesítettek a versenyzők.

„A 40 fős magyar delegációnak élmény volt a tagja lenni, jó volt a magyar zászlóval szurkolni Bencének és versenytársainknak. Boldog voltam, hogy magyar lehetek.” Számolt be saját érzéseiről Éva.

Az edző beszámolójában kiemelte záró ceremónia különleges hangulatát. A „social eveningen”, vagyis a közösségi esten különböző feladatokkal és játékokkal készültek a versenyzők számára, akik ezeknek köszönhetően a világ többi pontjáról érkezett sportolókkal új kapcsolatokat építhettek ki. A bátortalan kezdés után egyre lelkesebben és oldottabban végezték a „feladatokat” a gyerekek.

Jövőre az Európa-bajnokság Ausztriában lesz. Minden páros évben világbajnokságot, páratlan évben pedig kontinensbajnokságot szervez a sportág világszövetsége. A mostani tapasztalatok alapján a csapat szerint az is nagy kihívás lesz. Ennek ellenére Bencéék reménykednek, hogy a sógorok által rendezett versenyre is sikerül kvalifikálniuk a nagyatádi versenyzőt.

Bence látványos tripla-áthajtása lassított felvételben, természetesen a világbajnokság helyszínén, Sanghajban
(Videó forrása: Nagyatádi Kötélugró Klub közösségi oldala)

 

Az Atádhír csapata ezúton is gratulál Bence remek eredményéhez, és további sok sikert kíván sportpályafutásához!

A fotók és a videó magánfelvételek! A készítő kizárólagos tulajdonát képezik!

Megosztás