Bércsökkentésre és leépítésre kényszerül az önkormányzat

110 millió forint Nagyatád idei vesztesége a járványhelyzet miatt. A kulturális központ egységeiben és a fürdőkben dolgozókat 6 órában foglalkoztatják tovább, a városgondnokság, a NINESZ és a hivatal pedig leépít.

A koronavírus-járvány elleni védekezés következtében 10 milliós többletkiadása, és mintegy 100 milliós bevételkiesése keletkezett idén az önkormányzatnak. Az utóbbiban a gépjárműadó várost illető részének a kormányzati elvétele a legnagyobb tétel: 33,6 millió forint. Szintén jelentős a fürdők kényszerű bezárása miatti kiesés.

Jelentősen visszaesett a fürdőink forgalma: napi 40-50 gyógykúrára érkező turista kezelése maradt el, és a nyolc iskola sem használta délelőttönként az uszodát tavasszal, most pedig megint ez a helyzet. Egyedül a gyógyászati részleg tud tovább működni – magyarázta Ormai István polgármester. – Csak emiatt havi 10 milliós veszteséget szenvedtünk el. Elmaradtak és maradnak újra a rendezvényeink, megint be kell zárnunk a könyvtárat, a múzeumot, a turisztikai és a kulturális központot, nagyrészt a sportcsarnokot is, tehát ezen a területen is változtatni kell.

A fürdőkben 50, a kulturális és sport központ intézményeiben pedig 32 munkatárs munkaideje és egyúttal jövedelme csökken a negyedével. Mentőöv lehetett volna ezeknek a dolgozóknak a kormány által bejelentett támogatási program: ez ugyanis 50%-os bértámogatást és a járulékok elengedését ígéri nemcsak a vendéglátásban, hanem például a kulturális és a sport ágazatban is. Ám a tegnapi hirdetményben pontosított rendelet kizárja ezt: „önkormányzat nem részesülhet ezen támogatásban”.

A polgármesteri hivatalban, a városgondnokságon és a NINESZ-nél összesen 12 alkalmazott foglalkoztatása fog megszűnni, jelentette be tegnap az NVTV adásában a város polgármestere. További költségmegtakarítások is lesznek: a bezáró létesítményekben minimalizálják a rezsiköltségeket, és például megszüntetik a városgondnokság autóbuszának az üzemeltetését.

Megosztás