Telt házas foglalások húsvétra

Nagyon szabadulnának már az emberek, már most csaknem kétszer több vendégéjszakát foglaltak le áprilisban, mint tavaly. Nagyatád legnagyobb szállodája éppen ma adta el az utolsó szobáját húsvétra.

Természetesen ezek a foglalások opcionálisak: minden a járványügyi helyzet alakulásától és a kormány intézkedéseitől függ. Egy hete írta a 444.hu: egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szálloda zenés-táncos műsort hirdetett meg foglalásra, azaz áprilisi nyitásra készül.

A nyilvántartások szerint rengetegen felbuzdultak: áprilisra 518 ezer vendégéjszakányi foglalás szerepel a turisztikai adatbázisban, ami 70 százalékkal több a tavalyinál. Májusra pedig már 625 ezer vendégéjszakát jegyeznek. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint jól látható, hogy felértékelődött a belföldi turizmus, a vendégek biztonságosabbnak érzik a magyarországi úti célokat.

Nagyatádon érdeklődésünkre vegyes képet vázoltak fel a szálláskiadók. Több apartmant üzemeltető magánszemély is megerősítette: húsvétra már sok foglalásuk van.

Már nagyon szeretnének kiszabadulni az emberek. Egyik visszatérő vendégünk azt mondta, ők még úgy is jönnének, ha nem lesz nyitva a fürdő, legföljebb kirándulnak akkor – mondta egyikük.

A Park Hotelben egyelőre nem érzik a jelét a húsvéti dömpingnek, a 60 szobás Hotel Solarban viszont éppen ma adták el az utolsó szobájukat is húsvétra.

A mi vendégkörünk az idősebbek, őket általában az elsők között oltják be, úgyhogy remélhetőleg sokan védettséget szereznek addigra, és, persze, abban is csak bízhatunk, hogy a korlátozások enyhülnek húsvétig – mondta Huszárné Nagy Andrea szállodaigazgató. – A télen kiesett csoportjainkat már beosztottuk áprilisra, már minden hétre vannak.

A többi hotelhez hasonlóan a Solar is mindössze 3 hónapot lehetett nyitva az elmúlt egy évben. Bár kaptak állami bértámogatást, így is több tízmillió forintos veszteséget szenvedtek. A szálloda vendégei szinte mind gyógykúrára érkeznek a városba, ezért a foglalásokkal is csak akkor élnek, ha igénybe tudják venni a fürdőt. Igaz, annak gyógyászati részlege folyamatosan üzemel most is.

A gyógyászati ellátást körülbelül feleannyian veszik igénybe, mint egyébként szokták, ez állandó mintegy 50 vendéget jelent – mondta Kolics Tamás igazgató. – Ők többnyire 15 napos kezeléseket kapnak. A mi veszteségeink is igen komolyak, ráadásul önkormányzati szervként semmilyen kompenzációt nem kaptunk.

A szálláskiadók és a vendégek is abban bíznak, hogy – persze, a járványügyi előírások betartásával, de – hamarosan újra megélénkülhet a belföldi turizmus.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás