BM: mérjék fel az iskolák a fatüzelésre való átállás lehetőségét!

A térség pedagógusai, vezetői elképedtek a Belügyminisztérium utasításán, kivitelezhetetlennek tartják, és fölháborítónak azt, hogy a kormány a diákokon akar először spórolni.

Haladéktalanul mérjék fel gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét kályhák beszerzésével – olvasható abban a levélben, amelyet a tankerületek kaptak a Belügyminisztériumtól.

Nonszensz – kommentálta a nagyatádi térség egyik iskolaigazgatója. – Sem a technikai feltételek, sem az idő nem áll rendelkezésre. Vélhetően előbb befejeződik az orosz-ukrán háború, minthogy ezt végre lehetne hajtani. Ráadásul rengeteg pénzbe kerülne az iskolákat átállítani fatüzelésre. Mi még nem kaptuk meg ezt a levelet a tankerülettől, és nagyon remélem, hogy nem is fogjuk.

Holoda Attila energetikai szakértő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a fatüzelésre való átállás nem csak visszalépés a gáztüzeléshez képest, de olyan költségekkel is jár, amire nincs a tankerületeknek forrása. A tűzifa már most is hiánycikknek számít, hisz amióta megjelentek az új rezsiszabályok, aki teheti, fatüzeléssel váltaná ki a gázfűtést. Ennek köszönhetően nem csak a tűzifa ára emelkedett jelentősen, hanem a fatüzelésű kályháké is.

Az egyik nagyatádi általános iskola pedagógusa így kommentálta a Belügyminisztérium ötletét:

Elképzelhetetlen, nem életszerű, egészségkárosító hatása van és egyébként is, hol élünk?

Egy másik nagyatádi pedagógus szerint visszamegyünk az időben.

Nekem azonnal a Kincskereső Kisködmön jutott eszembe. Most megint azt a kort éljük meg? Őrületesen megyünk visszafele az időben. Én már nem magamat, hanem a gyerekeimet, az unokáinkat féltem. A másik kérdés, hogy honnan lenne ennyi tűzifa, amikor mindenhol azt olvasni, hogy abból is hiány van.

Nem csak az anyagi és a technikai feltételek kérdésesek.

Képzelje el, hogy mennyi ideig tartana egy ilyen átállás, ha a kréta- és a papírrendelésnek is már szinte hivatali útja van? Számomra teljesen elképzelhetetlen, hogy ezt a fűtési szezon kezdetéig meg lehet valósítani – válaszolta kérdésünkre egy Nagyatádhoz közeli település pedagógusa.

Mások fölháborítónak nevezték, hogy a kormány a diákokon akarja kezdeni a spórolást, egyikük megemlítette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejegyzését, miszerint ha ekkora a gázhiány, miért adott el Magyarország Szerbiának 500 millió köbméter gázt?

Ami biztos, a 2022/2023-as tanév rendje még nem jelent meg. A Pedagógusok Szakszervezetének tagjaiban felmerült a gyanú, hogy a Belügyminisztérium azért tartja vissza a tanév rendjének kiadását, mert a téli időszakra szénszünetet terveznek. Ez pedig rendkívül megterhelő lenne a családoknak, mert ebben az esetben biztosan átlépnék az a rezsirendeletben meghatározott átlagfogyasztást, így Európa legmagasabb gázárát fizetnék a leghidegebb hónapokban.

Megosztás