„Egy vizes ronggyal letakart ventilátor előtt ültem éjszaka”

Mindenki máshogy próbál védekezni a meleg ellen, de abban egyetértenek, hogy egyre elviselhetetlenebb a nyár. Nagyatádi hőségkörkép.

Ma még kitart a forróság, de holnap egy hidegfront érkezik csapadékkal és elviselhetőbb hőmérséklettel. Addig is kiemelten fontos a megfelelő folyadékpótlás, a napvédő krémek használata, főleg a szabadban dolgozók számára.

Sírásókat kísértünk el a kivadári temetőbe, hogy megnézzük, ők mivel védekeznek a meleg ellen.

Akkor is dolgozni kell, ha hőség van és akkor is, amikor szakad a hó – mondta a Somogy Temetkezési Kft. munkatársa. – Úgy védekezünk, ahogy tudunk. Leginkább sok vizet, üdítőt iszunk. De igazság szerint már megszoktuk. Ráadásul ez már nem is munka, hanem hivatás. Nem mindenki tudja csinálni. Aki kibírja az első pár napot, az jó eséllyel itt marad.

Sokan a csapvíz helyett az ásványvizet választják szomjoltónak.

Az utóbbi két hétben rengeteg ásványvizet visznek. Olyan is van, hogy valaki csak ezért jön. Elvisz négy-öt zsugorral, pár nap múlva pedig újra ugyanezt a mennyiséget veszi – mesélte az egyik nagyatádi lerakat eladója. 

Egyre többen használnak klímaberendezést, de ennek is megvannak a szabályai. Legalább évente egyszer gondoskodni kell a szakember által végzett karbantartásról, mert különböző légúti betegségek terjedhetnek a levegőben, ha nincs megfelelően tisztítva a készülék. Célszerű úgy üzemeltetni a klímát, hogy a kinti és a benti hőmérséklet közti különbség ne legyen több 6-8 Celsius-foknál.

Tavaly egész nyáron szenvedtünk, a két gyerek szintén. 31 fok volt éjszaka a lakásban, jégzselés párnával a nyakamban, egy vizes ronggyal letakart ventilátor előtt ültem éjszaka a kanapén. Akkor eldöntöttem, hogy tavasszal szereltetünk be klímát – mondta egy 35 éves nagyatádi édesapa.

– Az előző nyár volt a vízválasztó – mondta el Fábián Lajos, az Air-Com Klímatechnika ügyvezetője. – Idén sokan előre gondolkodtak, félévkor már a tavalyi egész éves forgalmat elértük. Amikor bejelentették, hogy változni fognak a rezsiszabályok, akkor sokan visszamondták ugyan a megrendelést, de amikor a részletszabályok is megjelentek, akkor ugyanők felhívtak, hogy mégis szeretnének klímát, lehetőleg olyat, amivel fűteni is lehet.

Sok esetben a légkondicionálás sem lehet megoldás. A Hotel Solar konyháját lehetetlen lenne klímával hűteni.

– Természetesen először a klímás szobáink fogynak el először – mondta Nagyné Huszár Andrea, a Hotel Solar vezetője. – De vannak olyan területek az épületben, amiket nem tudunk hűteni. A konyhában ventilátorokkal mozgatjuk a levegőt, az ott dolgozók pedig bármikor elmehetnek szünetre, folyamatosan rendelkezésükre áll szóda vagy ásványvíz.

Az átmeneti enyhülést követően hétfőtől újra melegszik az idő, a jövő hét közepén 30 fok feletti maximumokra lehet számítani.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás