Claessens Peter és családja a leggazdagabb somogyi

Most jelent meg a 100 leggazdagabb magyar című idei kiadvány. Az élen Csányi Sándor áll, Mészáros Lőrinc a 3. A listára egyetlen somogyiként a megye legnagyobb állattartó vállalatának a tulajdonosai fértek fel.

Tavaly Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tört be a száz leggazdagabb közé, és mindjárt a lista első harmadába. Az idén Vida József, a TV2 tulajdonosa. Csányi Sándor 310 milliárd forintos vagyonnal (50 milliárdot bukva is) a leggazdagabb magyar. Mészáros Lőrinc a maga 270 milliárdjával viszont lecsúszott a harmadik helyre. Azért olyan nagyon nem kell aggódnunk érte: az állami turisztikai ügynökség most szórta meg 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással a vidéki szállodáit.

A 100 leggazdagabb magyar között egyetlen somogyiként Claessens Peter és családja szerepel, ahogy tavaly is. A család vagyonát 20,9 milliárd forintra becsülte a kiadvány. Ez azt jelenti, hogy öt év alatt két és félszeresére növekedett a vagyonuk. Ez 2015-ben még „csupán” 8,3 milliárd forint volt, 2017-ben már 14,2 milliárd.

Az idei kiadvány szerint „minden szempontból rekordnak számít az elmúlt év a Claessens Group történetében. A sertéshús árának jelentős emelkedése és a tejárak növekedése egyaránt kedvezően hatott az agrárgazdasági csoport teljesítményére, és ez a trend az idei év első hónapjaiban is folytatódott”.

A cégcsoport vezetője Belgiumban született, végzettségét tekintve mezőgazdasági gazdálkodó és elektronikai vegyész. Idén 25 éve, hogy Magyarországra jött. A Somogyszob melletti Nagybaráti pusztán él. Itteni pályafutása a Dél-somogyi Állami Gazdaság utódcégének megvásárlásával kezdődött. „Ma Somogy megye legmodernebb állattartó vállalatát vezeti családjával. 2010 óta magyar állampolgár, három lánya van. A családi tulajdonban lévő állattartó cégek összesen megközelítőleg 4 milliárd forint adózott eredményt értek el.”

Fotó: Claessens Group
Fotó: Claessens Group

Megosztás