Többszörösére növekedett a műtétek várakozási ideje

Egyes műtétek esetében kilencszer többet kell várni a beavatkozásra, mint a koronavírus-járvány előtt. A szakrendelések a nagyobb kórházakban napok óta nem elérhetők. A Nagyatádi Kórházban nem tapasztalható változás.

Februárban még több mint 29 ezren várakoztak valamilyen műtétre Magyarországon. Most ez a szám visszaesett 16 ezer alá. De nem azért, mert ennyien felgyógyultak volna a betegségükből: a koronavírus-járvány miatt ennyi műtétet kellett elhalasztani, illetve az utóbbi hetekben nem is tudtak senkit előjegyezni nem sürgős műtéti beavatkozásokra. Vagyis kijelenthetjük, hogy közel 15 ezer beteg operációja maradt el, amit viszont pótolni is kell majd, méghozzá úgy tűnik, valamikor a távoli jövőben.

Az operációk várólistájának csökkenése drasztikus volt: a Privátbankár szerint jelenleg az alábbi területeken a következőképpen alakul a várólista (zárójelben a februári adat):

  • szürkehályog-műtétek: 1887 fő (10 669 fő)
  • térdprotézis-műtétek: 884 fő (5508 fő)
  • csípőprotézis-műtétek 1555 fő (3529 fő)
  • garat- és orrmandulaműtétek: 177 fő (893 fő)
  • nyitott szívműtét: 50 fő (663 fő)
  • gerincstabilizáló műtétek: 253 fő (870 fő)
  • nőgyógyászati műtétek nem malignus folyamatokban: 1 fő (431 fő)
  • diagnosztikus szívkatéterezés: 660 fő (1446 fő)
  • szívkoszorúér-tágítás: 660 fő (1447 fő)
  • szív elektrofiziológiás vizsgálata: 94 fő (496 fő)
  • transzkatéteres szívbillentyű-beültetés: 13 fő (418 fő)
  • a bélrendszer nagyobb műtétei: 7 fő (69 fő)

Még ijesztőbb, hogy jelenleg mennyit kell várni egy-egy műtétre. A febuári adatokhoz képest bizonyos operációk esetében hatszorosára, nyolcszorosára, sőt kilencszeresére nőtt a várakozási idő:

  1.  a bélrendszer nagyobb laparaszkópiás műtétei: 355 nap (februárban 99 nap)
  2. visszérműtétek: 284 nap (31)
  3. térdprotézis-műtét: 280 nap (25)
  4. nyitott szívműtét: 266 nap (50)
  5. jelentős kiterjesztett gerincműtét: 261 nap (63)
  6. csípőprotézis-műtét: 213 nap (72)
  7. pajzsmirigy-műtétek 182 nap (2 – utolsó, 2019. novemberi adat))
  8. gerincstabilizáló műtét: 168 nap (31)9
  9. szívbillentyű-műtét: 144 nap (144)
  10. ortopédiai nagyműtétek: 123 nap (68)

Ahogy arról korábban is tudósítottunk, hétfőtől újraindul a járvány előtti betegellátási rendszer, vagyis a korábban bevezetett korlátozások jelentős részét megszüntetik. Így viszont újra jelentkezni fognak azok, akiknek elmaradt valamilyen vizsgálata, vagy műtétje, illetve nagyobb bátorsággal fogják felkeresni a szakrendeléseket azok is, akik eddig a járvány miatt nem mentek orvoshoz. A kórházak ilyen jellegű megrohamozása már most tapasztalható: az RTL klub híradása szerint például a győri kórházban csaknem félmillió vizsgálat maradt el az elmúlt hónapokban, és most szinte lehetetlen telefonon bármelyik szakrendelőt elérni, több tízezren próbálnak időpontot kérni.

De mi a helyzet a Nagyatádi Kórházzal? Nálunk szerencsére sokkal kedvezőbb a helyzet: a helyi sebészeten nem tapasztalható, hogy megnövekedett volna a várakozási idő egy-egy beavatkozásra – mondta az Atádhírnek dr. Pósa István a kórház igazgatója. Ennek oka pedig, hogy itt általános sebészeti műtétek vannak, amelyek kevésbé speciális beavatkozásokat jelentenek: egyebek között pajzsmirigy-műtéteket, sérvműtéteket, visszérműtéteket, hasi szervek műtéteit végzik. Ezek esetében nem növekedett meg a várakozási idő, általában 1-2 hónapon belül sorra kerül az operáció. A járóbeteg-ellátásban érzékelhető volt átalakulás, hiszen a járvány előtti helyzethez képest most szigorúan előjegyzéssel, előre egyeztetett időpontra lehetett csak érkezni, bizonyos vizsgálatokat pedig koronavírus teszt előzte meg. Ám az igazgató szerint a lakosság alkalmazkodott az új rendszerhez.

Hogy hétfőtől hogyan fog alakulni a várakozási idő, azt egyelőre még nem tudni.

Megosztás