Csak emelt díjért vállalta a térség háziorvosi ügyeleti ellátását a szolgáltató

Kilenc százalékkal kellett emelnie a kistérségi társulásnak az egészségügyi vállalkozás megbízási díját, hogy továbbra is ellássa a feladatot. Egyre nehezebb biztosítani az orvosi ügyelethez a személyzetet a járásban is.

A rinyamenti kistérség önkormányzati társulása tartja fenn Nagyatádon, az Egészségügyi Központban működő központi háziorvosi ügyeletet. A város és 17 település alapfokú egészségügyi ellátását az Emergency Service Kft. végzi szerződés keretében. A vállalkozás februárban levélben fordult a társuláshoz: díjemelést kért a megnövekedett költségei miatt, az eddigi díjért nem vállalta tovább a feladatellátást.

A szolgáltató kft. ügyvezetője a díjemelési igényét azzal indokolta, hogy a szerződés megkötését követő években jelentős béremelés történt az ágazatban, ráadásul munkaerőhiány alakult ki az egészségügyben a koronavírus-járvány miatt, mindezek hatását pedig pedig tovább fokozta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról rendelkező törvény.

A szolgáltató cég vezetője úgy fogalmazott, a sokéves jó partneri kapcsolatra tekintettel oldható meg az általa javasolt mértékű emelés esetén az ügyelet további biztosítása. Azaz: számukra valójában ez a minimálisan elfogadható díjemelés.

Ennek megfelelően 1375 forint/lakos/év díj helyett áprilistól 1499 forintot fizetnek az ellátásért a rinyamenti települések. Összességében 3 millió 103 ezer forintot. A szerződés módosítását ma hagyta jóvá a kistérségi társulás tanácsa.

 

Megosztás