Csaknem háromezer hektáron gyérítik a szúnyogokat Somogyban

Egészen pontosan 2880 hektárt irányoztak elő erre a hétre. Nagyatád területén 400 hektárt permeteznek be szúnyogirtóval, a napokban egyebek közt Somogyudvarhely is sorra kerül.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, ha az időjárás engedi, akkor ma este, napnyugta után gyérítik Nagyatádon a szúnyogokat. Ha esősre fordult az idő, akkor holnapra és holnaputánra tervezett be pótnapot a gyérítést végző cég.

A környéken számos helyen lesz szúnyoggyérítés a napokban, holnap este Somogyudvarhelyen, Csokonyavisontán, Csurgón, Rinyaújnépen és Porrogszentkirályon tűnik fel a gépjármű, amiből a levegőbe juttatják a vegyszert.

A Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt írja, hogy a változékony, gyakran esős időjárás, valamint a folyókon az elmúlt hetekben levonult kisebb árhullámok következtében számos területen tömegesen megjelentek a szúnyogok. A legjelentősebb ártalom a folyók menti településeken alakult ki, de az összegyűlt csapadékvíz is sok területen okoz szúnyoginváziót. A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által megbízott szakértők, ahol lehetséges, ott szelektív, biológiai készítménnyel végeznek lárvák számát csökkentő beavatkozásokat. Ennek helyszíneit a gyorsan változó környezeti állapotokhoz igazodva jelölik ki a szakemberek.

Jelentős csapadékot követően a közvetlen lakókörnyezetünkben is tenyészőhelyek alakulnak ki, árkokban, kerti eszközökben, játékokban akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyogok. Az elmúlt években hazánkban megtelepedett inváziós fajok kifejezetten emberközeli életmódot folytatnak, fontos ellenük védekezni. A ház körül kialakult élőhelyek felszámolásáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót.

A mindenre kiterjedő tájékoztató itt érhető el.

(Fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás