Nehéz helyzetben a kis üzletek

Már csak a legszükségesebbeket vásárolják meg az emberek, emiatt nehéz helyzetbe kerülnek a kisebb üzletek, akik nem tudnak versenyre kelni a nagyobb láncokkal.

Miközben a kiskereskedelmi láncok forgalma folyamatosan csökken (három hónap alatt csaknem 10 százalékkal), márciusban az egy évvel ezelőttihez képest az építőiparban negyedével csökkent a megrendelések száma, tízezres nagyságrendben kénytelenek bezárni a vendéglátóipari egységek, kevés szó esik azokról a kisboltokról, amelyek nem tartoznak semmilyen nagyobb üzletlánchoz.

Elöljáróban annyit: nem túl fényes jövőt jósolnak maguknak.

Az Európa-rekorder infláció, amiről a kormány azt mondja, hogy az év végére egy számjegyű lesz, az előző hónapban még mindig 24 százalékos volt (aminek következtében a reálbérek átlagosan 6,9 százalékkal csökkentek, hiába az emelés), nagyon sokan kénytelenek visszaszorítani a kiadásaikat, olyannyira, hogy a legtöbben már tényleg csak a legszükségesebbet veszik meg maguknak.

A papírboltban elmondták, hogy a koronavírus-járvány óta közel harminc százalékkal csökkent a forgalom.

– Ha nem lennének céges vásárlók, a lakossági vásárlókból nem tudnánk megélni, még úgy sem, hogy a papíráru az infláció alatti mértékben drágult, olyan 10-15 százalékkal. Közben, persze, ötszörös gázszámlát és háromszoros villanyszámlát fizetünk. A túlélésre játszunk – foglalta össze a tapasztalatait Gálovics Mária.

Egy vegyeskereskedésben elmondták, hogy egyre csökken a forgalom, az emberek csak a legszükségesebbeket veszik meg, pedig igyekeznek mindig valami különlegessel készülni, olyan termékekkel, amit a nagyobb láncok kínálatában nem lehet megtalálni.

– Jobbára a fiatalok jönnek vásárolni, ők a különlegességet keresik, elterjed, hogy itt kapható, és csapatostul érkeznek. Az idősebbek viszont jobban megnézik, hogy mit vesznek meg, ha máshol olcsóbb, akkor elmennek oda.

Egy másik üzletben elmondták, hogy a tartalékokból élnek, addig, amíg van, aztán lehúzzák a rolót, amikor már nem fenntartható.

– Nem tudok a nagyokkal versenyre kelni, de van egy vevőköröm, akik hozzám járnak, bár egyre kevesebben – panaszkodott az üzletvezető. – Ha úgy látom, hogy már egyáltalán nem éri, és kezdem úgy látni, akkor becsukom a boltot.

Korábban a Portfolio írta meg a KSH adataira hivatkozva, hogy tavaly országosan összesen négy és félezer kisbolt zárt be, azonban az elmondások, valamint a statisztikák alapján úgy tűnik, hogy ez a trend ebben az évben is folytatódni fog.

(Fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás